Etiyopya'nın Nil Nehri üzerinde inşa ettiği Büyük Rönesans Barajı'nı Ağustos ayı itibaren doldurma kararı Mısır ile Etiyopya arasında gerilimlerin artmasına neden oldu.

Mısırlı yetkililer, Etiyopya'nın barajı üçüncü kez doldurma kararının, geçmiş yıllarda sağlanan anlaşmanın bir ihlali olduğunu savundu.

El Arabi El Cedid'e konuşan Mısırlı bir devlet yetkilisi "Mısır ve Sudan ile barajın doldurulması ve işletilmesine dair bir anlaşma maddesi olmaksızın Etiyopya'nın barajı üçüncü kez doldurma kararı, 2015 yılında imzalanan İlkeler Bildirgesi anlaşmasına yönelik yükümlülüklerinin bir ihlalidir." değerlendirmesinde bulundu.

Yetkili ayrıca, Etiyopya'nın baraj hakkında aldığı tek taraflı kararların Mısır ve Sudan halkını etkilediğini, böylece söz konusu kararı reddetme hakkına sahip olduklarına değindi.

Mısırlı bazı yetkililerin, Kahire hükümetinin barajda yaşanan sorunların çözümü için Etiyopya üzerinde daha fazla baskı kurmayı sağlayacak bir öneriyi Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine sunmaya zorladığı biliniyor.

Mısır'ın sorunun çözüme kavuşturulması hususunda BM Güvenlik Konseyine birden fazla kez başvurduğu ancak bir sonuca ulaşılamadığı ifade ediliyor.