Montajının tamamı Türkiye'de yapılan ilk F-16 Fighting Falcon (Savaşan Şahin), 11 Mart 1988'de Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edildi.

General Dynamics şirketi tarafından ABD Hava Kuvvetleri için geliştirilen F-16 savaş uçağı resmi olarak ilk defa 2 Şubat 1974’te pistten havalandı. Günümüzde çok sayıda ülkenin hava kuvvetleri envanterinde yer alan uçağın yüksek manevra kabiliyeti, en büyük tercih nedenlerinden biri olarak biliniyor.

TAİ VE TEİ ŞİRKETLERİ KURULDU

Türk Hava Kuvvetleri’nin satın alması için sözleşmede yer alan ‘Türkiye’de üretim şartı’nı yerine getirmek için TAİ ve TEİ şirketleri kuruldu. Yapılan çalışmalarla modernizasyonu tamamlanan uçakların özellikle gövde üzerinde yüzde 80 yerliliğe ulaşıldı.

F-16’lar sınır ötesi operasyonlarda hala Hava Kuvvetlerinin en büyük yükünü üstleniyor. Montajı Türkiye'de tamamlanan ilk F-16'nın teslim töreninde dönemin Milli Savunma Bakanı Mehmet Ercan Vuralhan bir konuşma yapmıştı.

İLK F-16’LARDAN MİLLİ MUHARİP UÇAK’A UZANAN YOL

Türkiye, 35 yıl önce ilk teslimatı yapılan F-16 savaş uçaklarıyla birlikte kendi öz sermayesi ile yerli ve milli olarak geliştirilen Milli Muharip Uçak için de aslında çok önemli bir adım attı.

Zira ilk F-16’ların montajını yapan TEİ ve TAİ şirketlerinin sahibi olan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) Milli Muharip Uçak’ı gökyüzüyle buluşturmaya hazırlanıyor.

Milli Muharip Uçak (MMU) için planlanan ilk uçuş tarihi 2025. Bu arada, Milli Muharip Uçak’ın Türk Hava Kuvvetleri’nin envanterine girmesiyle mevcut F-16 savaş jetlerinin büyük bir kısmı emekliye ayrılacak.

İşte Türkiye için büyük öneme sahip olan bu projenin temellerinin atılmasında Türkiye’de montajı yapılan ilk F-16’ların etkisi olduğu aşikar. Zira F-16’lardan edinilen tecrübe Türkiye’nin kendi milli savaş uçaklarını üretmesine büyük katkı sağlıyor.