Türkiye'nin en önemli havacılık projesinde Milli Muharip Uçak'ta kritik aşamaya geçilerek son montaj işlemleri başladı. Yerli savaş uçağının prototipi ilk kez görüntülendi.

Savunma Sanayii Başkanlığı ile TUSAŞ arasındaki anlaşma ile Türkiye yerli savaş uçağı projesini geliştirme çalışmalarına 2016'da başladı. Yıllar süren çalışmalar meyvesini verdi. Milli Muharip Uçak için 18 mart 2023’te hangardan çıkıp motor çalışma hedefi konuldu. Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Türk savunma sanayisinin en büyük projesi milli muharip uçağın son montaj hattına girdiğini açıkladı. Paylaşılan görüntülerde yerli savaş uçağının prototipi de ilk kez görüntülenmiş oldu.

Yerli savaş uçağının 2026 yılında ilk uçuşunu gerçekleştirmesi ve aynı yıl içerisinde 3 prototipin tamamlanması bekleniyor. 2029'dan itibarense üretim başlayacak ve ilk etapta 10 adet yerli savaş uçağı Türk Hava Kuvvetleri'ne teslime dilecek.

Yerli savaş uçağı ilk etapta 4.5 nesil olarak nitelendirilecek. Yıllar içinde geliştirme çalışmalarıyla 5'inci nesil statüsüne kavuşacak. Hava Kuvvetleri'nde Milli Muharip Uçağın yaygınlaşması ile F-16 savaş uçaklarının yerini almış olacak. Bu hedefler için ise TUSAŞ tesislerindeki Milli Muharip Uçak binasında hummalı bir çalışma yürütülüyor.

14 metre kanat açıklığına sahip olan uçak 21 metre uzunluğunda ve yerden 6 metre yüksekliğinde. F-35'ten daha güçlü motora sahip olacak yerli savaş uçağı, radarlar tarafından fark edilmesi oldukça zor olacak. İlk prototipinde yaklaşık 6 bin 500 yapısal parça ve 30 alt sistemin yer alacağı yerli savaş uçağı, sahip olduğu silah sistemleri ile birlikte Türkiye'nin en önemli güç çarpanlarından biri olarak görev yapacak.