Son dönemde, teknoloji devleri, internet kullanıcılarının 3 boyutlu şekilde yer alabilecekleri metaverse evreni kurma çalışmalarına hız verdi.

Buradan hareket eden Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli bir sanal emlak şirketi SuperWorld isminde bir sanal alışveriş merkezi projesine maddi destekte bulunduğunu duyurdu.

Metaverse Group adındaki şirket, aralarında Türkiye'den Ayasofya-i Kebir Camii ve Sultan Ahmet Camii’nin de bulunduğu çok sayıda tarihi ve kültürel mekanı “satışa” çıkardı.

REKLAM ÜZERİNDEN PARA KAZANMA VAADİ

SuperWorld'de dünyada yer alan birçok önemli yapının “satın alınabileceği” belirtilirken, isteğe bağlı olarak futbol kulüplerinin stadyumlarına da yatırım yapılabileceği kaydedildi.

Sözcü’de yer alan habere göre, Ethereum adındaki kripto para birimi ile işlem yapan Metaverse Group, ileride satın alınan yapının üzerine reklam alınarak para kazanılabileceğini öne sürdü.

Satın alınan her arsa veya bina değiştirilemeyen token (NFT) olarak sahibine tanımlanıyor, taklit edilmesi veya yeniden üretilmesi mümkün olmuyor.

PLATFORMDA SATILAN DÜNYACA ÜNLÜ BAZI MEKANLAR

Taç Mahal - 50 Ethereum - 160 bin dolar
Eyfel Kulesi - 100 Ethereum - 322 bin dolar
Burj Khalifa - 50 Ethereum - 160 bin dolar

DİNİ YAPILAR PAZARLAMA NESNESİ HALİNE GETİRİLDİ

Türkiye'den de bazı yapıların yer aldığı internet sitesinde Ayasofya-i Kebir Camii ve Sultan Ahmet Camii gibi tarihi yapıların da NFT hakları “satın” alınabiliyor.

Sultan Ahmet Camii’ne yaklaşık olarak 334 dolar (0.1 Ethereum) değer biçilirken, Ayasofya-i Kebir Camii’ne ise 334 bin dolar (100 Ethereum) değer biçildiği görüldü.

METAVERSE NEDİR?

Sanal evren (Metaverse) artırılmış gerçeklik gözlükleri kullanılarak 3 boyutlu bir dünya olarak hazırlanıyor. 3 boyutlu cihazlar kullanılarak kişinin sanal bir fiziksel dünyaya girmesi sağlanılıyor. Sanal dünyada yeni bir gerçeklikle, kültürel, entelektüel ve iş imkanları sunulmaktadır.

Blok zinciri teknolojisinin kullanımının artmasıyla yatırımlar yapılmaya başlanan Metaverse dünyasına en çok yatırım yapan kişilerden biri Mark Zuckerberg.