Müslümanların ilk kıblesi olan Mescid-i Aksa'nın da içinde yer aldığı Kudüs'ün Eski Şehir bölgesinin Harem-i Şerif'e çıkan dar sokakları, caddeleri ve çarşıları Ramazan ayı için rengarenk ışıklar ve kandillerle süslendi.

Kudüs ve Filistin Müftüsü Şeyh Muhammed Hüseyin'in hilali gördüğünü ve cumartesi günü Ramazanın ilk günü olduğunu açıklamasının ardından her yaştan binlerce Filistinli Müslüman ilk teravih namazını kılmak için Mescid-i Aksa'ya geldi.

Harem-i Şerif'te her yıl Ramazan ayı boyunca günlük yaklaşık 10 bin Müslüman ibadet ediyor, cuma günleri bu sayı 150 bine kadar yükseliyor.

MÜSLÜMANLARIN İLK KIBLESİ

Mescid-i Aksa'nın da içinde yer aldığı Kudüs ile Batı Şeria, 1967 yılından beri İsrail işgali altında. Kudüs'te 200 bin, Batı Şeria'da ise 500 bin Yahudi yerleşimci yaşıyor. Uluslararası hukuk, bu bölgelerde bulunan tüm Yahudi yerleşimlerini yasa dışı kabul ediyor.

Mescid-i Aksa, Müslümanların ilk kıblesi olma özelliğine sahiptir.

Yahudiler ise, Kıble Mescidi ile Kubbetu's Sahra Camisi dışında müze, medreseler ve büyük avlunun da yer aldığı Mescid-i Aksa Külliyesi altında Süleyman Mabedi'nin kalıntılarını aradığı kazı çalışmaları yapıyor. Ayrıca Yahudiler, Harem-i Şerif'te kendilerinin de ibadet etme hakkı olduğunu iddia ediyor.