İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile görüştü.

Mısır'ın Şarm el-Şeyh kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 27. Taraflar Konferansı'na (COP27) katılan Meloni, burada ev sahibi Cumhurbaşkanı Sisi ile bir araya geldi.

İtalyan basınında yer alan haberlere göre, iki liderin, 1 saat süren görüşmede, enerji arzı, yenilenebilir kaynaklar, iklim krizi ve göç konusunu ele aldığı ayrıca Meloni'nin, insan haklarına saygı ve Mısır'da 2016'da hayatını kaybeden Giulio Regeni cinayetine güçlü şekilde odaklanılmasını gündeme getirdiği belirtildi.

Mısır Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Bassam Radi ise İtalyan ANSA ajansına yaptığı açıklamada, Sisi'nin, Meloni'ye, Mısır ziyaretinin Roma ve Kahire arasındaki ilişkilere "yeni bir ivme" kazandıracağına dair arzusunu dile getirdiğini ve iki liderin Regeni meselesinde gerçeğe ulaşmak ve adaleti sağlamak için işbirliğine değindiğini kaydetti.

REGENİ CİNAYETİ

İngiliz Cambridge Üniversitesinde doktora öğrencisi olan 28 yaşındaki Giulio Regeni, Mısır'daki işçi sendikaları ve aktivistlerle ilgili araştırma yapmak üzere bu ülkede olduğu sırada 25 Ocak 2016'da ortadan kaybolmuş, 3 Şubat'ta Kahire-İskenderiye yolunda cesedi bulunmuştu.

İtalya Temsilciler Meclisi Regeni Cinayetini Araştırma Komisyonu, 1 Aralık 2021'de, Regeni'nin Mısır'da cinayete kurban gitmesine ilişkin sorumluluğun Mısır güvenlik unsurlarına ait olduğunu belirten nihai bir raporu kabul etmişti.

Regeni'nin ölümü, İtalya ve Mısır arasında zaman zaman ilişkilerin gerilmesine yol açıyor. İtalyan kamuoyu ve makamları, Mısırlı yetkililerden, Regeni'nin nasıl hayatını kaybettiğinin açıklığa kavuşturulmasını talep ediyor.