Fas'ta binlerce düzensiz göçmenin İspanya sınırındaki Melilla kentine geçmeye çalışmasının ardından yaşanan faciayla ilgili davada 13 düzensiz göçmenin üçer yıl hapis cezasına çarptırıldığı belirtildi.

Fas İnsan Hakları Derneğinin Facebook sayfasından yapılan açıklamaya göre, Nador İstinaf Mahkemesi geçen yıl 24 Haziran'da yaşanan olaylar sırasında gözaltına alınan 11'i Sudanlı, 2'si Çadlı 13 göçmenle ilgili kararını verdi.

İstinaf Mahkemesi, sanıklar hakkında ilk derece mahkemesinin verdiği 2 yıl altışar ay hapis cezasının üçer yıla çıkarılmasına hükmetti.

Sanıklara, "kamu görevlilerini tehdit etme ve şiddet kullanarak aşağılama, onlara zarar verme ve itaat etmeme, Fas topraklarına gizlice giren kişilerin gizlice çıkmasına aracılık etme ve silah bulundurma" gibi suçlamalar yöneltildi.

İnsan hakları kuruluşları Fas ve İspanya makamlarının, sınırı geçmeye çalışan göçmenlere yönelik muamelesini eleştirirken Rabat yönetimi, göçmenlerin güvenlik güçlerine karşı şiddete başvurduğunu ve sınırı geçme girişiminin planlı bir eylem olduğunu iddia ediyor.

Melilla'da yaşananlar

Melilla'daki Fas-İspanya sınırında 24 Haziran 2022'de yaşanan olayda, Fas tarafındaki yaklaşık 1500 düzensiz göçmen 10 metre yüksekliğindeki dikenli tel örgülerin olduğu sınır hattına akın etmişti.

Fas polisi ve İspanya makamları, düzensiz göçmenleri organize şekilde sınıra akın etmek, güvenlik güçlerine taş ve asit atarak saldırmakla suçlamıştı.

Fas hükümeti, söz konusu olayda 23 göçmenin öldüğünü, 100'den fazla kişinin yaralandığını duyurmuştu.