Meksika'da, Ulusal Seçim Enstitüsü (INE), yerel saatle 08.00 ila 18.00 arasında ülke genelinde toplamda 57 bin 516 sandıkta yaklaşık 93 milyon Meksikalının oy kullanabileceğini duyurdu.

Halk, oy pusulasındaki "Devlet başkanının güven kaybı nedeniyle görev süresinin bitirilmesini destekliyor musunuz?" sorusuna "evet" ya da "hayır" oyu verecek.

Lopez Obrador ve partisi, halka demokratik haklarını kullanmaları için sandıklara giderek referanduma katılma çağrısında bulundu. Muhalefet partileri ise referandumun gereksiz ve pahalı olduğunu iddia ederek sert eleştiriler yaptı.

Referandumun sonucunun bağlayıcı olabilmesi adına, katılımın en az yüzde 40 olması gerekiyor.

Seçim sonucuna göre hareket edeceğine söz veren Lopez Obrador, "Halk istifa etmem için oy verirse, şeref sözü veriyorum ki inançlarım için, ilkelerim için, ideallerim için beklemem ve görevimi bırakırım" dedi.

LOPEZ OBRADOR'UN REFERANDUMU DESTEKLEME NEDENİ NEDİR?

Meksika'da 2018 yılında yapılan başkanlık seçimi kampanyasında Obrador, seçimi kazanırsa iki yılda bir devlet başkanlığının devamı için referandum düzenleyeceğini söylemişti.

Lopez Obrador'un seçilmesinin ardından 2019 yılında anayasada gerekli düzenlemeler yapılmış ve ilk referandumun 2021'de yapılacağı belirtilmişti. Ancak yasal sürecin uzaması, referandumu 2022 yılına erteledi.