Meksika hükümeti ülkede giderek artan uyuşturucu kartellerine karşı verdiği mücadelede kimi zaman yetersiz kalabiliyor. Karteller ise her geçen gün daha da büyüyerek ülkede güvenlik güçleriyle sık sık çatışmaya giriyorlar. Geçtiğimiz gün ülkenin Jalisco eyaletinde, güvenlik güçlerinin bir çeteye yönelik düzenlediği operasyonda 4'ü polis, 13 kişi hayatını kaybetti. Buna benzer çartışma haberleri ise Meksika ve dünya gündeminden düşmüyor.

Kartellerin bölgede diğer uyuşturucu kartelleri ve güvenlik görevlileriyle çatışmalarının yanı sıra yerli halka da saldırılarda bulunabiliyorlar. Yerli halk da kendilerini korumak için her yaştan kişiye silah kulanma eğitimi veriyorlar. Eğitim alan çocukların yaşları ise 6 ila 15 arasında değişiyor.

Uyuşturucu kartelleri yerel halktan çocuklarını alarak kartelle katılmaları için zorlayabiliyor. Yerel halk da bu durumun önüne geçebilme adına çocukların herhangi bir saldırı durumunda kendilerini savunabilcek kabiliyete sahip olmalarını istiyor.

Birçok sivil toplum kuruluşu çocukların askeri eğitim alması ve uyuşturucu kartellerine karşı silahlı çatışmaya girmelerine karşı seslerini yükseltiyor ancak bu sesler yaşanan gerçeği değiştirmekte yetersiz kalıyor.

Silah kulllanma eğitimi alan bu çocukların yaşanabilecek herhangi bir çatışmada kullanılabilicek en son güç olduğu bildiriliyor.