Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, Ulusal Saray'da düzenlediği günlük basın toplantısında sert açıklamalarda bulundu.

Meksika'da bulunan gazetecilerin ifade özgürlüğüne saygı duyduklarını belirten Obrador, Avrupa Parlamentosu'nun (AB) bu konudaki eleştirilerine yanıt verdi.

Obrador, "Değişin, iyi niyet kılığına girmiş müdahaleci çılgınlığınızı geriden bırakın. Siz dünya hükümeti değilsiniz" açıklamasını yaptı.

Meksika'nın barıştan yana bir diyaloğu desteklediğini belirten Obrador, "Şu anda sizin yaptığınız gibi hiçbir ülkeye hiçbir koşulda silah göndermiyoruz" ifadelerini kullandı.

22 YILDA 150 GAZETECİ ÖLDÜRÜLDÜ

Avrupa Parlamentosu, 2022 yılından itibaren 7 gazetecinin öldürülmesinin ardından Meksika hükümetinden gazetecilerin ve insan hakları savunucularının daha fazla korunmasını isteyen kararı onayladı.

AB, "Meksika uzun zamandan bu yana savaş bölgesi dışındaki gazeteciler için en tehlikeli ve ölümcül yer haline geldi. İşlenen suçların yüzde 95'i cezasız kalıyor" açıklamasını yapmıştı.

Meksika, gazeteciler açısından dünyanın en tehlikeli ülkelerinden biri olarak görülüyor.

Ülkede, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü verilerine göre 2000 yılından itibaren 150 gazeteci öldü.

Mevcut Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador'un göreve geldiği 2018 yılından bu güne kadar 47 gazeteci, 68 insan hakları aktivisti öldürüldü.