ABD’de terör örgütü YPG/PKK’yı açıkça destekleyen Joe Biden yönetiminin göreve başlamasıyla aktif bir görüntü çizen Mazlum Adi Abdi, dün Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, ‘Yeni Birlik’ aşamasına hazırlanmanın herkesin görevi olduğunu ifade etti.

Abdi paylaşımında, SDG’nin amacının ‘Kürt-Kürt diyaloğu’nun başarısı olduğunu, tarafların varacağı anlaşmaların önemli olduğunu ve halkın çıkarlarını koruduğunu belitti.

Bu görüşmelerde, Washington tarafından desteklenen ve Türkiye'nin terörist bir yapılanma olarak kabul ettiği Kürt Demokratik Birlik Partisi (PYD) ile Türkiye'ye yakın Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) bir araya geliyor.

ABD iki grubu masaya oturtmaya çalışıyor

"Demokratik Birlik Partisi" sözcüsü Sema Bektaş, Kürt-Kürt müzakerelerinin Şubat ayı içinde yeniden başlayacağını belirterek, ABD yönetiminin Kürtleri Suriye siyasi sürecine dahil etmeye çalıştığını belirtti.

Bektaş'ın aktardığına göre ABD'nin Suriye Özel Temsilci Yardımcısı David Brownstein, ülkesinin Suriye'deki Kürt-Kürt diyaloğunun başarısı için çok çaba sarf ettiğini söyledi.

Brownstein, Aralık 2020'nin ortasında iki tarafla ayrı ayrı bir araya gelmişti.

Bektaş'a göre Amerikalı yetkili, ‘Suriye'de Kürt birliğinin’ ABD için stratejik bir hedef olduğunu ve bu diyalog yoluyla Kürtleri siyasi sürece dahil etmeye çalıştığını belirtti.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili, Suriye merkezli Enab Baladi internet sitesine e-posta yolu ile yaptığı açıklamada, “ABD, ilerleme kaydeden Kürt-Kürt diyaloğuna desteğini göstermek istiyor. Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı Kararı kapsamındaki daha geniş siyasi süreci güçlendireceğini umuyoruz” ifadelerini kullandı.

Amerikalı diplomatların ABD'deki seçimler dolayısıyla ülkelerine dönmeleri ve Demokrat aday Joe Biden'in galibiyetiyle sonuçlanan başkanlık seçimlerinin takibi nedeniyle görüşmeler askıya alınmıştı.

14 Aralık 2020'de kimliği belirsiz saldırganlar, Suriye'de Haseke'nin kuzeyindeki Darbiye kentinde ENKS’ye ait bir büroya saldırdı. ENKS, olayı Kürt görüşmelerini engellemek isteyenlerin olduğu şeklinde yorumladı.