İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın 40. kuruluş yıl dönümü mesajında önemli açıklamalarda bulundu.

Martı beyazlığındaki üniformaları gibi, başarılarıyla Aziz Milletimizin yüz akı olan; Mavi Vatanı sadece ülkemiz için değil, insanlık için 'emin belde'ye çeviren Sahil Güvenlik Komutanlığımızın 40. yıl dönümünü idrak etmenin heyecanı ve gururu içindeyiz.

Tarihteki zaferlerinin önemli bir kısmını da “denizlerde yazdığı destanlar”la yaşamış bir milletin evlatları olarak Sahil Güvenlik Komutanlığımız; mazisinden aldığı bu emaneti hakkıyla muhafaza etmiş, suçun hem nitelik hem de nicelik olarak arttığı bir yüzyılda, geniş görev sahasındaki sorumlulukları hakkıyla yerine getirmiştir.

Türk Sahil Güvenlik Teşkilatı; düzensiz göçle mücadele adına her türlü hoyratlığın, nobranlığın, insanları ölüme iten acımasızlığın sergilendiği ve görmezden gelindiği bir dönemde, ülke menfaatini korumanın yanı sıra, her milletten, her dinden ve her ırktan hayatları da kurtarmak suretiyle, tüm dünyaya merhameti ve vicdanı hatırlatmaya devam etmektedir.

15 Temmuz’dan sonra hızlı bir yenilenme sürecine giren Sahil Güvenlik Komutanlığımız, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliği ve hamiliğinde attığı bir dizi adımla personel sayısını %42 oranında arttırmış, %76 olan profesyonelleşme oranını %100’e çıkarmıştır. Savunma Sanayi Başkanlığı tarafından 2021 yılında üretimine başlanan yerli ve milli 107 Kontrol Botu alımı, tüm kıyılarımızın her santimetrekaresini izlemeye imkan veren Sahil Güvenlik Radar Sistemi, hareketli unsurlardan merkeze anlık veri ve görüntü aktarımını sağlayacak olan Milli K-Band Uydu Haberleşme Projesi gibi atılımlar, halihazırdaki safhalarıyla gücümüze güç kattığı gibi, tamamlandıklarında denizlerdeki performansımızı çok farklı bir noktaya taşıyacaklardır.

Tüm bu süreçte, 2016 yılından beri kaçak göçle mücadele kapsamında yakalama ve engelleme dahil toplam 223 bin 642 düzensiz göçmene müdahale edilmiş, buna ek olarak geri itmelerin başladığı 2020 yılından itibaren Ege ve Akdeniz’de bu insanlık dışı muameleye maruz kalan 33 bin 745 kişi de kurtarılmıştır. Ayrıca uluslararası sularda, Emniyet ve Jandarma birimlerimizle ortak gerçekleştirilen uyuşturucu operasyonlarında ele geçen rekor yakalamalar, ülkemizin uyuşturucu mücadelesine güç vermektedir.

Bu vesileyle; sadece beşeri ve fiziki açıdan değil, anlayış olarak da her daim yerli ve milli olan; Çaka Bey’den Barbaros Hayrettin’e, Bandırma’dan Nusret’e kadar tüm hafızasını, geleneğini güzel Cumhuriyetimize taşıyan ve bu birikimi, kurucumuz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün deyimiyle “Türk’ün büyük ülküsü” olarak takip eden, Aziz Milletimizin ve dünya mazlumlarının duasındaki Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın 40. kuruluş yıl dönümünü tebrik ediyor, bu tertemiz üniformaya emek vermiş ve emek vermekte olan tüm mesai arkadaşlarımızı saygılarımızla selamlıyor; Aziz Şehitlerimizi ve Kahraman Gazilerimizi, rahmet ve şükranla anıyorum.