KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, 46 yıl kapalı kaldıktan sonra geçen yıl faaliyete açılan Maraş bölgesinin önemli kazanım sağladığını kaydetti. Tatar, AA’ya verdiği röportajda, Maraş’ın açılmasının KKTC’ye hem siyasi hem turizm hem de ekonomik anlamda çok şey kazandırdığını ve kazandırmaya devam edeceğini dile getirdi.

Ersin Tatar, konuya ilişkin şöyle konuştu:

Biz şu anda uluslararası hukukla karşı karşıyayız, o da 1974 tapusu diyor. Burada bulunan uluslararası hukukun ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin tanıdığı Taşınmaz Mal Komisyonunun ancak 1974 tapusu dikkate alındığı takdirde çalışabildiği yönünde bir anlayış var. Kuruma başvurularla bir neticeye varılabilecektir. Taşınmaz Mal Komisyonuna 400’e yakın Rum’un başvurusu var. Maraş’ın açılmasıyla süratlenebilir. Rum tarafında kendi vatandaşlarına ‘sakın Taşınmaz Mal Komisyonuna başvurmayın, bu bizim açımızdan bir ihanettir’ anlayışıyla baskılar var. O insanlar da kendilerine, ’47 yıldır çözüm olacak ve malımıza geri döneceğiz diye bizi kandırıyorsunuz ama bir çözüm olmadı, siz bu işi başaramadınız.’ şeklinde yanıt veriyor. Rumlardan da bize bu süreçte ‘ne zaman açacaksınız, ne zaman malımıza, mülkümüze geri döneceğiz?’ şeklinde sorular gelmiştir.

GAZİMAĞUSA, BİR CAZİBE MERKEZİ OLACAKTIR”

Maraş’ın açılmasının tarihi Gazimağusa bölgesine de canlılık getireceğini belirten Tatar, “Gazimağusa, Maraş açılımıyla çok daha değerli ve bir cazibe merkezi olabilecektir. Maraş açılımı, KKTC’ye hem siyasi hem Turizm hem de ekonomik anlamda çok şey kazandırmıştır, kazandırmaya da devam edecektir.” değerlendirmesini yaptı.