Mali'de El Kaide'ye bağlı Nusret el İslam vel Müslimin örgütünün lideri Amadou Koufa, Fransız güçleri tarafından öldürüldü.

Mali Ordusu Generali Abdoulaye Cisse, Koufa’nın başkent Bamako’nun kuzeydoğusundaki çöle açılan Mopti bölgesindeki Wagadou ormanında ağır yaralandıktan sonra öldüğünü açıkladı.

El Kaide’ye bağlanan Nusret el İslam vel Muslimin, geçen Eylül ayında ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından terör örgütleri listesine alınmıştı.

El Kaide yanlısı gruplar 2012’de Mali’nin kuzeyindeki geniş çöl bölgesinde kontrolü ele geçirmişti. 2013 yılında Fransız ordusu liderliğindeki operasyonlarla bu bölgeden çekilen ve ittifakları dağılan cihadi örgütler, ülkenin çeşitli bölgelerinde faaliyetlerine devam ediyordu.

2017 yılında bölgedeki Fransız varlığına karşı cihad amacı ile Sahra Emirliği, El Murabitun, Ensaruddin ile Masina Kurtuluş Cephesi örgütleri birleşerek “Nusret el İslam vel Muslimin” adlı hareketi kurarak tek çatı altında birleşmişti. Hareketin önderliğini Ensaruddin örgütünün lideri Iyad Ag Galy’nin yönetiminde kurulduğu kaydedilmişti.

Amadou Koufa, Nusret el İslam vel Muslimin grubunun lideri Iyad Ag Ghali’den sonra örgütün en etkin ismi olarak biliniyordu.