Mali’nin başkenti Bamako’da yetkililer, 11 Ocak Salı günü Fildişi Sahili'nin başkenti Abidjan'dan Mali'nin kuzeyindeki Gao şehrine uçan bir Fransız uçağının 'hava sahasını ihlali' ettiğini ve olayı kınadıklarını duyurdu.

Mali hükümeti, 'ihlalin' tekrarlanması halinde Fransız uçaklarının düşürüleceğini ilan etti.

Fransız uçağının seyir sırasında iletişim cihazlarını kapattığını iddia eden yetkililer, pilotun kuleden kendisine verilen talimatlara uymadığını ifade etti.

Mali hükümeti sözcüsü Albay Abdoulaye Maiga basın mensuplarına yaptığı açıklamada, “Fildişi Sahili'nin başkenti Abidjan ile Gao şehri arasında Salı günü askeri uçaklarından birinin uçuşuyla ilgili Fransa'ya bir şikayet sunuldu. Mali, bu uçuşu 'hava sahamızın açık bir ihlali' olduğunu göz önünde bulundurarak” dedi.

FRANSA İDDİALARI REDDETTİ

Fransız ordusuna ait uçağın tespit edilememek için transponderini kapattığını ifade eden Maiga, “Uçak, Mali hava trafik kontrol kurumlarıyla temasını kesti. Mali hava sahasının yeni bir ihlali durumunda bu uygulamaları gerçekleştirenlerin maruz kalabilecekleri risklerden dolayı Mali makamları sorumlu tutulmayacaktır” şeklinde konuştu.

Konuyla ilgili açıklama yapan Fransız askeri yetkili ise Mali hükümetinin iddialarını yalanlayarak, 'uçağın transponderinin askeri moda geçtiğini ve tüm prosedürlere uyulduğunu' iddia etti.

MALİ’YE KARŞI YAPTIRIM SAVAŞI

Fransa daha önce Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu ve Batı Afrika Ekonomik ve Parasal Birliği tarafından 9 Ocak'ta açıklanan ve Mali'ye ve Mali'den uçuşlar için hava ve kara sahasının kapatılmasını da içeren ekonomik ve diplomatik yaptırımları destekledi.

Avrupa Birliği de Mali'ye yaptırım uygulamayı düşünürken, iktidardaki askeri konseyin geçiş süresini beş yıla çıkarma kararının ardından, 350 Rus Wagner paralı askeri üyesinin Timbuktu üssüne (kuzeyde) konuşlandırıldığı iddia edildi.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, Birliğin Afrika ülkesine yaptırım uygulama kararlılığını vurgulayarak, “Mali bir Avrupa sorunu haline geldi” ifadelerini kullanmıştı.

Ülke içinde yaşanan kargaşayı 'taahhütlerine rağmen yıllarca iktidara el koymak ve Mali halkını demokratik seçeneklerinden mahrum etmek isteyen iktidardaki askeri konsey adına ileriye doğru bir kaçış' olarak değerlendiriyor.