Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, geçen hafta ABD'ye yaptığı resmi ziyaret sırasında Fransız televizyon kanalı TF1'e verdiği bir röportajda, Avrupa'nın gelecekteki güvenlik mimarisini hazırlaması gerektiğini söyledi.

Macron, “Putin'in her zaman söylediği gibi, ele almamız gereken temel noktalardan birinin, NATO'nun kapılarına kadar gelmesi ve Rusya'yı tehdit edebilecek silahların konuşlandırılması korkusu olduğu anlamına geliyor” diyerek, “Bu konu barış konularının bir parçası olacak. Bu yüzden ne yapmaya hazır olduğumuzu, müttefiklerimizi ve üye devletlerimizi nasıl koruyacağımızı ve müzakere masasına döndüğü gün Rusya'ya nasıl garantiler vereceğimizi hazırlamamız gerekiyor." şeklinde konuştu.

Litvanya'nın eski savunma ve dışişleri bakanı Linas Linkevicius, Macron’un bu sözlerine Twitter'dan tepki göstererek şunları kaydetti:

"Rusya, komşularına saldırmaz, ilhak etmez veya işgal etmezse tüm güvenlik garantilerine sahiptir. Terörist bir devletin korkutma yöntemlerine devam etmesine izin veren yeni bir güvenlik mimarisi oluşturmak isteyen varsa tekrar düşünmeli.”

Ukrayna cumhurbaşkanlığı danışmanı Mykhailo Podolyak, Twitter’dan uygar dünyanın Putin sonrası Rusya'nın barbarca niyetlerinden 'güvenlik garantilerine' ihtiyacı olup olmadığını düşünmesi gerektiğini söyleyerek, "Ancak mahkeme, savaş suçlularının mahkum edilmesinden, büyük çaplı tazminatların dayatılmasından ve kimin suçlanacağına açıklık getirilmesinden sonra mümkün olacak" dedi.