Rusya'ya uygulanacak 6. yaptırım paketi için Brüksel'de gerçekleştirilen AB Dışişleri Bakanları toplantısı bitiminden Rusya'dan petrol ithalatının yasaklanmasına dair olumlu bir sonuç çıkmadı.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, toplantı sonrası açıklamalarda bulundu.

Borrell, "Ne yazık ki bugün 6'ncı yaptırım paketini sonuçlandırmak için bir anlaşmaya varmak mümkün olmadı. Bu konu büyükelçiler seviyesinde görüşülmeye devam edilecek. Petrol yasağı konusunda oy birliği zorluğuyla karşı karşıyayız." ifadesini kullandı.

MACARİSTAN İKNA OLMADI

AB Komisyonu, bazı üye ülkelerin karşıt tutumu nedeniyle yaptırım paketi içeriğinde bazı değişiklikler yapmış, Macaristan, Slovakya ve Çekya'ya Rusya'dan petrol ithalatında ek süre tanımıştı.

Söz konusu tavizlere rağmen Macaristan’ın hala ikna edilemediği öğrenildi. AB yaptırımlarının yürürlüğe girmesi için üye ülkelerin oy birliği gerekiyor.

TAHIL VE BUĞDAY İHRACATINA YARDIM EDİLECEK

Ukrayna ekonomisini desteklemeyi planladıklarını anlatan Borrell, "Ukrayna'nın tahıl ve buğday üretmesi ve ihraç etmesine yardımcı olmalıyız" diye konuştu.

Borrell, Ukrayna'nın tahıl depolarının tam kapasite dolu olduğunu, bu depoların yeni mahsulü alabilmesi için derhal ürünlerin gönderilmesi gerektiğini belirtti.

AB'nin yeni yollar ve trenlerle Ukrayna'nın tarım ürünlerini ihraç etmesine yardımcı olmaya çalıştığını ifade eden Borrell, Odessa Limanı'ndaki blokajın kaldırılması olasılığını da içeren çeşitli fikirler olduğunu ancak bunun henüz somutlaşmadığını söyledi.

RUS GAZINI RUBLE İLE ALIYOR

Ukrayna ile Rusya arasında yaşanan savaş sebebiyle AB Rusya'ya art arda yaptırım paketleri açıklanmıştı.

Bunun üzerine Rusya, doğal gazı ve petrolü ruble ile satma kararı almıştı. Macaristan ise AB'ye rağmen Rus gazını ruble ile ödemeye devam ediyor.