Kuveyt’te Arap dışişleri bakanları istişare toplantısı düzenlendi.

Filistin meselesi, Arap dünyasını ilgilendiren sorunlar ve Arap uluslarının güvenliğinin korunmasının görüşüldüğü toplantının ardından Kuveyt Dışişleri Bakanı Ahmed Nasır el-Muhammed es-Sabah ve Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt basın toplantısı düzenledi.

Sabah, 22-23 Ocak tarihlerinde Beyrut'a gerçekleştirdiği ziyaret ve bu kapsamda Lübnan tarafına sunduğu önerilere dair bilgi verirken, söz konusu önerilerin Körfez ülkeleriyle tam koordinasyon içinde sunulduğunu bildirdi.

Bakan Sabah, istişare toplantısına dair Arap dünyasını ilgilendiren konuların açıkça konuşulması bakımından toplantının olumlu bir atmosferde geçtiğini belirtti.

Ebu Gayt ise Cezayir'in Arap Birliği zirvesi için bir tarih belirlediğini söylerken, Suriye'nin Cezayir'deki zirveye katılımının, bugünkü istişare toplantısında gündeme gelmediğini belirtti.

LÜBNAN’IN ARAP BİRLİĞİNİN MESAJINA CEVAP VERDİ

Lübnan’dan bulundukları önerilere cevap geldiğini açıklayan Bakan Sabah, “Önerilere cevap aldık. Lübnanlı yetkililer de teşekkür ettiler. Şimdi, Kuveyt ve Körfez ülkelerindeki ilgili makamlar, sonraki adımın ne olacağını belirlemek adına bu cevabı değerlendirecek." ifadelerini kullandı.

Sabah, Körfez ülkeleriyle Lübnan arasında güven tazelemek amacıyla sunulan önerilere cevap verdikleri için Lübnanlılara teşekkür etti.

Lübnan tarafından Kuveyt'in söz konusu önerilerine verdiği cevap açıklanmazken, Lübnan Dışişleri Bakanı Abdullah Buhabib 24 Ocak'ta, Kuveyt'in Körfez-Lübnan ilişkilerinin yeniden tesisi için gönderdiği mesaja, 29 Ocak'a kadar cevap vereceklerini belirtmişti.

Lübnan yerel medyasında, Kuveyt Dışişleri Bakanı Sabah'ın, Körfez-Lübnan ilişkilerinin yeniden tesisi için ilettiği mesajda bazı şartların öne sürüldüğü yer almıştı.

Mesajda, "Hizbullah'ın silahsızlandırılması, Lübnan ordusu ve güvenlik güçlerinin tüm liman ve sınır kapılarını denetimine alması, Körfez ve Lübnan arasında güvenlik iş birliğinin yapılması, 1989'da imzalanan Taif Anlaşması'nın tüm maddelerinin yerine getirilmesi, Lübnan'daki seçimlerin vaktinde yapılması ve Körfez ülkelerine herhangi bir fiili ve sözlü saldırı girişiminde bulunulmaması" gibi maddelerin yer aldığı iddia edilmişti.

LÜBNAN VE KÖRFEZ İLİŞKİLERİ

Lübnan’ın başta Suudi Arabistan olmak üzere Körfez ülkeleri arasındaki ilişkiler, eski Lübnan Enformasyon Bakanı George Kardahi'nin açıklamaları nedeniyle gerilmişti.

Kardahi, 27 Ekim 2021'de yayınlanan bir televizyon programında, Yemen'deki tutumu nedeniyle Suudi Arabistan'a yönelik suçlayıcı ifadeler kullanmış, bu söylemlerin ardından Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Kuveyt, Beyrut'taki büyükelçiliklerini 29-30 Ekim'de geri çağırmıştı.

Açıklamalarıyla diplomatik krize yol açan Kardahi, 3 Aralık 2021'de görevinden istifa ettiğini duyurmuştu.

Ancak Kardahi'nin istifasına rağmen söz konusu Körfez ülkeleri Lübnan ile diplomatik ilişkilerini yeniden tesis etmedi.