Mecliste dün cumhurbaşkanı seçimi için yapılan 11. oturumda da hiçbir aday yeterli oya ulaşamadı. İlki 29 Eylül 2022'de yapılan oylamalardan siyasi partiler arasındaki uzlaşmazlık nedeniyle sonuç alınamıyor.

Bu duruma tepki gösteren bağımsız ve muhalif milletvekilleri Nejat Saliba ve Melhem Halef, dünkü oylamanın ardından Genel Kurul salonunda oturma eylemi başlatmıştı.

Mecliste kapıların kapatılması ve elektriğin kesilmesine rağmen eylemlerinden vazgeçmeyen Saliba ve Halef'e diğer bağımsız ve muhalif vekillerden de destek geldi.

Oturma eylemine gece yarısı Vadah Sadık, İbrahim Mneymineh, Halime el-Karkur ve Sintiya Zarazir de katıldı.

Bu arada protestocu milletvekilleri Saliba ve Halef, sosyal medyada paylaştıkları videoda, gece karanlıkta kaldıktan sonra güneşin doğmasıyla salonun aydınlanmaya başladığını ve eylemlerine yeni cumhurbaşkanı seçilene kadar devam edeceklerini belirtti.

Lübnan'da 13. Cumhurbaşkanı Mişel Avn'ın görev süresi 31 Ekim 2022'de sona ermişti. Avn da 2016’da Mecliste düzenlenen 46’ncı oturumun sonunda seçilebilmişti.

Lübnan'da iç ve dış uzlaşmayı bekleyen cumhurbaşkanı seçimi

Lübnan'da anayasaya göre Hristiyan olma şartı bulunan cumhurbaşkanının seçilebilmesi için önce Hristiyan siyasi partiler arasında "ortak aday" üzerinde uzlaşı sağlanması, ardından bu adayın diğer dini ve mezheplerin de desteğini alması gerekiyor.

Ancak partiler arasındaki ciddi fikir ayrılıkları ve son seçimler neticesinde Meclisteki güçlerin parçalanması nedeniyle henüz Hristiyanlar arasında ismi öne çıkan güçlü bir aday gündeme gelmedi.

İç anlaşmazlığın yanı sıra Lübnan üzerinde siyasi nüfuzu bulunan Suudi Arabistan, İran, ABD, Fransa gibi ülkelerden dış müdahaleler de sürecin tıkanmasına neden oluyor.

Lübnan basınında bir süredir yer alan haberlerde, cumhurbaşkanı seçimi konusunda gelecek ay ABD, Fransa, Suudi Arabistan ve Katar'ın katılımı ile Paris'te dörtlü bir toplantı yapılacağı belirtiliyor.