Lübnan'daki Hristiyan Özgür Yurtseverler Hareketi'nin (ÖYH) boykot çağrısına rağmen müttefiki Hizbullah'ın Bakanlar Kurulu Toplantısı'na katılması üzerine taraflar arasında yaşanan gerginlik büyüyerek devam ediyor

ÖYH'nin, Hizbullah'ın gerginliğe ilişkin bugünkü açıklamasına cevaben yaptığı değerlendirme Lübnan'ın resmi ajansı NNA tarafından paylaşıldı.

Hizbullah'ın beyanında belirsizliklerin bulunduğuna işaret edilen açıklamada, "Görünün o ki, Hizbullah liderliği arasında yaşananlarla ilgili bir kafa karışıklığı olup, netlik yok. Biz hala bunun düzetilmesini umuyoruz."ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, ÖYH'nin dostluğun anlamını çok iyi bildiği, bunu korumak ve kollamak için her şeyi sunduğu kaydedildi.

YAŞANAN GERGİNLİK

Lübnan siyaset alanında, Şii ve Hristiyan ittifakının oluşmasına öncülük eden ÖYH ve Hizbullah arasında 2006'da Mar Mikail Anlaşması imzalandı.

Her iki taraf arasında anlaşmanın yapıldığı tarihten bu yana hükümetlerin kurulması ve eski Cumhurbaşkanı Mişel Avn'ın seçilmesi sürecinde uzlaşılar yapıldı.

Ancak taraflar arasında son bir yıldır birbirlerine yönelik ithamlar, anlaşmanın sona erdirilmesi, gözden geçirilmesi ve birlikte hareket etmeme gibi sebeplerden dolayı gerginlikler meydana geliyor.

Son gerginliğin sebebi de Lübnan Başbakanı Necib Mikati'nin 5 Aralık'ta, ÖYH'nin boykotuna rağmen, kanser ve diyaliz hastalarının durumunu ele almak üzere istisnai Bakanlar Kurulu Toplantısı'nı düzenlemesiyle yaşanmıştı.

Hizbullah'ın, boykot çağrısına uymayıp toplantıya katılması üzerine ÖYH lideri Cibran Basil, 6 Aralık'ta yaptığı açıklamada, Hizbullah'ı işaret ederek "dürüst" insanların anlaşma ve vaatlerinden caydıklarını ve bunun da ilk defa yaşanmadığını söylemişti.

Hizbullah ise bugün yayınladığı yazılı açıklamasında, Hizbullah'ın daha önce hiçbir tarafa geçici kabinenin düzenleyeceği toplantıya katılmayacağı yönünde söz vermediğini belirtmişti.