Lübnan'ın geçici başbakanı Najib Mikati dün (Çarşamba), İsrail'in muhafazakar eski başbakanı Benjamin Netanyahu'nun seçimlerde çoğunluğu kazanması durumunda ABD garantilerinin İsrail ile deniz sınırı anlaşmasını koruyacağını söyledi.

Netanyahu, onlarca yıl süren düşmanlığın ardından nihayet iki düşman devlet arasındaki Akdeniz sınırını belirleyen, ABD aracılığında yıllarca süren dolaylı görüşmelerin ardından geçen hafta yürürlüğe giren anlaşmayı "tarafsız hale getirmekle" tehdit etmişti.

Mikati Reuters ile Cezayir'deki Arap Birliği Zirvesi'nde yaptığı bir telefon görüşmesinde, anlaşmanın akıbetinden "korkmadığını" söyleyerek, "İsrail'deki yetkililerin değişmesinden korkmuyoruz. Netanyahu kazansın ya da bir başkası, bunun (anlaşmanın) önünde kimse duramaz" dedi.

ABD'nin "bu anlaşmanın sponsoru olarak" sorunsuz uygulanmasından sorumlu olacağını söyledi.

Lübnan'ın anlaşmadaki baş müzakerecisi Parlamento Başkan Yardımcısı Elias Bou Saab, İsrail'deki liderlik değişikliğinin bir etkisi olmayacağına ABD tarafından defalarca "temin edildiğini" söyledi.

Elias Bou Saab Reuters'e verdiği demeçte, "Müzakereler sırasında ve olaydan sonra - özellikle Netanyahu kazanırsa anlaşmayı iptal edeceğini söylediğinde - zaferinin anlaşmayı etkileyip etkilemeyeceğini birçok kez sordum. Amerikan tarafının cevabı her zaman hayır oldu."dedi.