Tarihinin en büyük ekonomik krizinin içindeyken geleneksel hükümet kurulamaması kriziyle uğraşan ve yanıbaşındaki İsrail-Hamas savaşının topraklarına sıçraması riskiyle karşı karşıya olan Lübnan'da, Dışişleri Bakanı Şerbil Vehbe'nin Körfez'deki Arap krallıklarını eleştirmesi üzerine Cumhurbaşkanı Mişel Aun devreye girdi.

'Bu nasıl sevgi, dostluk, kardeşlik?'

Yeni kriz, Vehbe'nin bir TV röportajında, Körfez krallıklarının IŞİD'in Irak ve Suriye'deki yükselişinden sorumlu olduğu gerçeğine işaret etmesiyle ortaya çıktı.

El Hurra'ya konuşan Lübnan Dışişleri Bakanı, isim vermeden "Sevgi, dostluk, kardeşlik ehli ülkeler bize IŞİD'i getirdi" dedi.

Lübnan'ın dinsel-mezhepsel siyasi yapılanmanın Sünni ayağının destekçileri ve önemli bağışçıları olan Körfez krallıkları, son dönemde Beyrut'ta İran destekli Şii örgüt Hizbullah'ın siyasi ağırlığını koyması karşısında tam da en ihtiyaç duyulan dönemde para musluklarını kısmış durumda.

Vehbe'nin röportajının Körfez'de yarattığı homurtuyu susturmak için Twitter'da açıklama yapan Aun, Dışişleri Bakanı'nın sözlerinin kişisel görüşü olduğunu ve Lübnan devletinin resmi politikasını yansıtmadığını söyledi.

Suudi Arabistan Krallığı ve Körfez ülkeleri hakkında yapılan saldırgan açıklamaları reddettiği vurgulayan Aun, Lübnan'ın Körfez ülkeleri ile ilişkilerini her alanda sürdürme ve güçlendirme konusunda kararlı olduğunu dile getirdi.

Hizbullah'ın desteğiyle seçilmiş olan cumhurbaşkanı, Körfez'le kardeşçe ilişkileri övdü.

Vehbe de sözlerinin yanlış yansıtıldığını savundu.

Aile servetini borçlu olduğu Suudi Arabistan'da Veliaht Prens tarafından esir alınma deneyimi yaşayan Sünni blok lideri Saad Hariri ise "Sanki ülkenin içinde boğulduğu krizler ve çekti boykot yeterli değilmiş gibi" tepkisini gösterdi.

Eski başbakan Hariri'nin bakan atamalarıyla ilgili siyasi anlaşmazlıklar aşılırsa yeniden başbakan olması beklenirken, Fransa gibi Batılı bağışçı ülkeler Lübnan'a mali yardımları serbest bırakmak için acı ekonomik reformları uygulayacak teknokratlar hükümeti kurulması şartını koşuyor.