Lübnan ekonomik krizi aşmak için IMF ile müzakerelere başladı.

Lübnan başbakanlık ofisinden yapılan açıklamada, Uluslararası Para Fonu (IMF) yetkilileriyle ekonomiyi kurtarma programı için çevrim içi görüşme gerçekleştirildi.

Yapılan video görüşmeye Lübnan adına Başbakan Yardımcısı Saad eş-Şami'nin, IMF adına ise Ernesto Ramirez'in başkanlık ettiği belirtildi.

Görüşme sonrası açıklamada bulunan Şami şu sözleri söyledi:

"Gelecek iki hafta boyunca yürütülecek müzakerelerin ilk turunda bütçe, bankacılık sektörü, dolar kuru, ödemeler dengesi, enerji sektörü, yönetim, yoksul ailelere yardım gibi konular ele alınacak olup, bunlar ekonomiyi kurtarma programının temel unsurlarını oluşturacaktır."

Gerçekleşen müzakerelerin en kısa vakitte sonuçlanmasını temenni eden Şami, anlaşma sağlanana kadar müzakerelerin devam edeceğini bildirdi.

LÜBNAN’DAKİ EKONOMİK KRİZ

Lübnan’da 2019’dan beri ciddi bir ekonomik kriz yaşanıyor.

Merkez Bankasındaki dolar likidite sorunu ve döviz rezervlerinin erimesi, ülkede enerji krizi de dahil olmak üzere başka krizlerin yaşanmasına da yol açtı.

Lübnan lirası ABD doları karşısında yüzde 90'a varan bir değer kaybı yaşadı ve ülkede resmi olmayan verilere göre enflasyon yüzde 700 arttı.

BM’nin 1 Temmuz’da yayımladığı değerlendirme raporuna göre Lübnanlıların yarısından fazlası yoksulluk sınırı altında yaşıyor ve yaşam şartlarının 1975-1990 yıllarındaki iç savaş döneminden bile daha kötü olduğu belirtildi.

Lübnan, IMF ile Mayıs 2020'de müzakerelere başlamış ancak aynı yılın ağustos ayında dondurulan müzakereler, yeni hükümetin kurulmasının ardından ekim ayında yeniden başlamıştı.