İçişleri Bakanı Mevlevi, yaptığı yazılı açıklamada, Bahreynli mevkidaşı Raşid bin Abdullah Al Halife ile telefonda görüştüğü aktardı.

Görüşmede, Bahreyn'deki yasaklı muhalif hareket El-Vifak tarafından Beyrut'ta düzenlenen basın toplantısına ilişkin hususlar başta olmak üzere iki ülke arasındaki ortak güvenlik dosyaları ele alındı.

Mevlevi, görüşmede, bakanlığın ve belediyelerin güvenlik birimleri aracılığıyla ülkedeki Arap ülkelerine muhalif kurum veya dernek üyeleri hakkında bilgi toplanması faaliyetlerine ilişkin Al Halife'ye bilgi verdiğini ifade etti.

Lübnanlı Bakan ayrıca otel ve konferans salonlarında gerekli yasal ve idari onay olmaksızın siyasi nitelikte herhangi bir faaliyet gerçekleştirilmesinin yasaklandığını belirtti.

Bahreyn'in güvenlik ve istikrarına önem verdiklerini vurgulayan Mevlevi, "Lübnan'ın Körfez İşbirliği Konseyi ülkeleri başta olmak üzere herhangi bir Arap ülkesine karşı nefret veya düşmanlığın yayıldığı bir platform olmasını kesinlikle reddediyoruz." ifadelerini kullandı.

Körfez medyasında yer alan haberlere göre, Bahreyn'deki yasaklı muhalif hareket El-Vifak mensupları, 11 Aralık'ta Beyrut'taki bir otelde basın toplantısı düzenlemiş ve bu toplantıda Manama yönetimine eleştiriler yöneltmişti.

Bahreyn Dışişleri Bakanlığı, olayın ardından yaptığı açıklamada, "düşman unsurların Beyrut'ta basın toplantısı düzenlemesi" nedeniyle Lübnan'a protesto notası verildiğini duyurmuştu.

Lübnan Başbakanı Necib Mikati de Bahreyn'de "yasaklı" bir hareketin, ülkeye yönelik eleştirilerde bulunduğu basın toplantısına ilişkin soruşturma açılmasını istemişti.

LÜBNAN İLE KÖRFEZ ÜLKELERİ ARASINDAKİ KRİZ

Lübnan ile Körfez ülkeleri arasındaki ilişkiler kısa süre önce de dönemin Lübnan Enformasyon Bakanı George Kardahi'nin açıklamaları nedeniyle gerilmişti.

Kardahi, 27 Ekim'de yayımlanan bir televizyon programında, Yemen'deki tutumu nedeniyle Suudi Arabistan'a yönelik suçlayıcı ifadeler kullanmıştı.

Özellikle Riyad yönetiminin tepkisini çeken bu ifadeler üzerine Lübnan Başbakanı Necib Mikati, yazılı bir açıklama yayımlamış, Kardahi'nin sözlerinin hiçbir şekilde Lübnan'ın Arap ülkeleri ve özellikle Suudi Arabistan ile siyasetini yansıtmadığını bildirmişti.

Buna rağmen Suudi Arabistan ve Bahreyn 29 Ekim'de, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri 30 Ekim'de, Yemen de 2 Kasım'da Lübnan'daki büyükelçilerini geri çağırmıştı.

Açıklamaları ile diplomatik krize yol açan Kardahi, 3 Aralık'ta görevinden istifa ettiğini duyurmuştu.