ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Güney Kore'nin ardından bugün Filipinler'i ziyaret etti.

Austin, iki günlük ziyaretinin ilk gününde ülkenin güneyindeki Zamboanga şehrindeki askeri birlikleri ziyaret ederek Filipinli askeri yetkililerle görüştü.

Filipin ordusunun bölgede DEAŞ bağlantılı Ebu Seyyaf örgütüne yönelik operasyonlara istihbarat ve taktik destek sağlayan yaklaşık 100 ABD askeri personelinin bulunduğu askeri kampta incelemeler yaptı.

Yarın Filipinli mevkidaşı Carlito Galvez Jr. ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Eduardo Ano ile görüşecek olan Austin'in, ziyaretinde Çin'in Tayvan ve Güney Çin Denizi'ndeki artan etkisini dengelemek üzere Amerikan askeri varlığını artırmaya yönelik taleplerde bulunması bekleniyor.

ABD'nin 2014 tarihli Güçlendirilmiş Savunma İşbirliği Anlaşması kapsamında Filipinler'de 5 askeri üsse erişimi bulunuyor. Washington, Tayvan'a ve Güney Çin Denizi'ne hakim konumdaki Luzon Adası ve kuzeybatı sahillerinde ilave üslere daha fazla asker konuşlandırmak istiyor.

Güney Çin Denizi, kıyıdaş ülkelerin bağımsızlıklarını kazandığı İkinci Dünya Savaşı sonrasından bu yana bölge ülkeleri arasında egemenlik ihtilaflarına konu oluyor.

Çin, ilk kez 1947'de yayımladığı haritayla Güney Çin Denizi'nin yüzde 80'i üzerinde egemenlik iddiasında bulunurken, yer altı kaynakları açısından zengin bölgede Filipinler, Vietnam, Brunei ve Malezya da hak iddia ediyor.

Pekin yönetiminin bölgedeki ihtilaflı adalarda üsler inşa etmesine, askeri kapasitesinin yanı sıra sivil gemi filolarıyla varlık göstermesine, bölge ülkelerinin yanı sıra ABD de karşı çıkıyor.

Öte yandan, bölge ülkeleri, Tayvan'daki olası bir çatışmanın etkilerinden de endişe duyuyor.