İsrail’de 1 Kasım’daki erken genel seçimlerden zaferle ayrılan ve başbakan olması beklenen Binyamin Netanyahu'nun, seçime ortak girdiği aşırı sağ partileri memnun etmeye çalışması hükümet kurmasını zorlaştırıyor.

Bu sabah ise aşırı sağ partiler Likud ile Otzma Yehudit’ten sürpriz bir atak geldi. İki parti koalisyon için anlaşma imzaladıklarını duyurdu.

Anlaşmaya göre, Otzma Yehudit Partisi’nin Başkanı Ben Gvir, geniş yetkilerle iç güvenlik portföyünü üstlenecek ve bu portföyün adı "Milli Güvenlik Bakanlığı" olacak.

Yitzhak Wasserlof ise Negev ve Celile'nin imar portföyünü devralacak. Öte yandan İsrial’in yasama organı olan Knesset üyesi Amichai Eliyahu, Miras Bakanı olarak atanacak.

Anlaşma, Ben Gvir ve partisine, şimdiye kadar bir dizi bakanlık arasında dağıtılan yasayı uygulama yetkisi veriyor.

Batı Şeria'daki sınır muhafız birliği ile atık ve kanalizasyon gibi çevresel riskleri uygulama, soruşturma ve kovuşturma yetkilerine sahip bir birim olan "yeşil polis" de "Milli Güvenlik Bakanlığı"nın sorumluluğuna devredilecek.

Anlaşmayla, büyük ölçekli bir "Ulusal Muhafız" oluşturulması ve sınır muhafızlarındaki yedek birimlerin çalışma sisteminin genişletilmesi kararlaştırıldı. Bu kapsamda Batı Şeria'da faaliyet gösteren 22 sınır muhafız birliği, İsrail ordusunun sorumluluğundan Ben Gvir Bakanlığı'na devredilecek ve bu güçlere polis yetkileri verilecek.

Koalisyon anlaşması, Negev ve Celile Kalkınma Bakanlığı'nın yetkilerinin genişletilmesini de öngörüyor.

Ben Gvir, tüm sağcı blokları bir an önce tamamen sağcı bir hükümet kurmaya çağırarak "Bu gece, tam bir sağcı hükümet oluşturmak için önemli bir adım attık.” dedi.