Libya’da seçimlerin ertelenmesi sonrası yaşanan siyasi kriz devam ediyor.

Temsilciler Meclisi yeni başbakanın seçimine dair şartları ve süreci istişare etmek için oturum düzenlerken, Devlet Yüksek Konseyinin yeni başbakanı seçme istişarelerine katılım durumuna yönelik yapılan oylamada 30 kişinin red oyu kullandığı 21 kişinin ise sürece dahil olmaları gerektiğini belirtip evet oyu kullandığı bildirildi.

Meclis Başkanı Akile Salih, oylamanın ardından yaptığı konuşmada "Meclis, Devlet Yüksek Konseyinin yeni başbakan için referans olmasını görmek istemiyor." ifadesini kullanarak, Devlet Yüksek Konseyinin yeni başbakanı seçme istişarelerinden uzaklaştırıldığını belirtti.

Devlet Yüksek Konseyinden ise konuyla ilgili henüz bir açıklama paylaşılmadı.

Yerel kaynaklar, Meclisteki oturum sırasında hükümet değişimi konusunda anlaşmazlık yaşandığını, milletvekillerinden bazılarının Dibeybe hükümetinin gitmesini savunurken, bazılarının ise görevine devam etmesini istediğini bildirmişti.

NE OLMUŞTU?

BM öncülüğündeki Libya Siyasi Diyalog Forumu'nun Kasım 2020'deki toplantılarında, ülkede devlet başkanlığı ve parlamento seçimlerinin 24 Aralık 2021'de yapılmasına karar verilmişti.

Ancak Temsilciler Meclisi ve Devlet Yüksek Konseyinden oluşan taraflar, seçimlerin hukuki altyapısını belirleyecek kanunda mutabakata varamamış ve yaşanan hukuki sorunlar nedeniyle seçimler planlanan tarihte yapılamamıştı.

Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih, "hükümetin görev süresinin dolduğunu ve yeni bir hükümetin kurulması gerektiğini" ifade ediyor.