Libya’daki çatışmayı sona erdirme umuduyla Birleşmiş Milletler (BM) tarafından desteklenen bir yol haritasının parçası olarak, 24 Aralık'ta yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı seçimleri için dokuz önde gelen Libyalı şahsiyet aday olmayı planlıyor.

Seçim Komisyonu, pazartesi günü cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri için adaylığın Aralık ayının 22'sine kadar devam etmek üzere açıldığını duyurdu.

Bugüne kadar herhangi bir adaylık başvurusunun olmadığı da kayıtlara geçti.

Adaylık kapısının açılması, bir yanda Temsilciler Meclisi ile diğer yanda Danıştay, Ulusal Birlik Hükümeti ve Başkanlık Konseyi arasında seçim yasalarına taalluk eden anlaşmazlıklara rağmen geldi.

Komisyon başkanı Amed el-Sayeh’in ifadelerine göre, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilki 24 Aralık'ta, ikincisi ise birinci turdan 52 gün sonra düzenlenmesi planlanan parlamento seçimleriyle birlikte başlayacak. Aşağıda belirtilen isimlerin seçimlerin muhtemel adayları olacağı düşünülüyor:

ABDÜLHAMİD EL DİBEYBE

Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdülhamid Dibeybe'ye yakın bir hükümet kaynağı, geçtiğimiz pazar günü Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada, fazla ayrıntı vermeden cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılma niyetinde olduğunu söyledi.

Dibeybe, ana görevi ülkeyi seçimlere götürmek olan bir geçiş hükümetinin parçası olarak göreve geldiği 16 Mart'tan bu yana vatandaşın hayat standartlarında değişiklikler meydana getirmeyi başardı.

En belirgin icraatleri arasında, evlenmek üzere olan gençleri çift başına yaklaşık 9 bin dolar hibe ile desteklemek, öğretmen maaşlarını iki katından fazla artırmak ve yıllarca silahlı çatışmaların harap ettiği bir ülkede güvenlik istikrarını sağlamak.

Ayrıca Dibeybe, Muammer Kaddafi'nin (1969-2011) rejimini deviren Şubat 2011 devriminden sonra en güçlü Libya spor kulüplerinden biri olan El-İttihad'a bir süre başkanlık etti.

HALİFE HAFTER

Emekli Tümgeneral Halife Hafter, cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılma arzusunu resmen açıklamadı ancak kendisine "Libya Ulusal Ordusu (LUO) Başkomutanı" diyor ve Başkanlık Konseyi yetkilerini tartışıyor.

Gözlemcilere göre, Hafter seçimlerden 3 ay önce LUO’daki görevlerini Kurmay Başkanı Abdurrezzak El-Nazvi'ye teslim etti ve cumhurbaşkanlığı seçim yasasının kabul ettiği gibi aday olma arzusunu belirtmiş oldu.

Kendisini destekleyenler arasında Mısır, BAE, Suudi Arabistan, Ürdün ve bir kaç Avrupa ülkesinin de bulunduğu Hafter, başkent Trablus'un batısını kontrol altına almak için başlattığı ve başarısızlıkla sonuçlanan askeri saldırının ardından sandıktan güç kazanarak çıkmak istiyor.

Libya makamları, neredeyse her gün, Hafter milislerinin bulunduğu bölgelerde, özellikle de Trablus'un güneyindeki Tarhuna kentinde toplu mezarlar keşfediyor ve kurbanların cesetlerini çıkarıyor.

Kaddafi rejimine karşı 2011 ayaklanmasının başında ortaya çıkan Hafter, 1969'da Kral İdris El Mehdi es-Senusi rejimini deviren ve Kaddafi'yi iktidara getiren askeri darbeye katıldı. Kaddafi rejiminden ayrıldığını ilan etmeden önce Libya’nın güneyindeki komşusu Çad ile gerçekleştirdiği Kubbe Vadisi Savaşı'nda yakalandı. Kendisine nedeni belirsiz siyasi sığınma hakkı veren ABD'nin girişimiyle serbest bırakıldı. Amerika Birleşik Devletleri'nde, Libya muhalefetine katılan Hafter, devrimin başlamasından sonra 20 yıllık sürgünün ardından Mart 2011'de Bingazi şehrine döndü. Hafter hala meşru hükümetten bağımsız hareket ediyor ve birçok alanı kontrol eden silahlı bir milis gücüne liderlik ediyor.

FETHİ BAŞAĞA

Eski Ulusal Mutabakat Hükümeti'nde İçişleri Bakanı olan Fethi Başağa geçen şubat ayında gerçekleşen Siyasi Diyalog Forumu seçimlerinde Dibeybe’ye rakip oldu.

Libya’nın batısında hem askeri hem de siyasi olarak önde gelen ve etkili bir şahsiyet olan Başağa, 17 Şubat 2011 devriminin patlak vermesinin ardından Misrata'daki askeri şuraya katıldı. 2014'te Misrata Temsilciler Meclisi'ne seçildi ancak sonrasında siyasi farklılıklar nedeniyle meclisi boykot etti.

MUHAMMED HALİD ABDULLAH EL GAVİL

Barış ve Refah Partisi Genel Başkanı Muhammed Halid Abdullah El Gavil, yaptığı açıklamada, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olmak istediğini söyledi.

Çevre mühendisliği alanında yüksek lisans derecesine sahip olan Gavil, 26 yıl bürokraside, 9 yıl özel sektörde danışman olarak çalıştı. Devlette yüksek görevlerde bulunan Gavil, Planlama Bakanlığı'nda müsteşar olarak da çalıştı.

O da Siyasi Diyalog Forumu'nda Geçici Geçiş Hükümeti seçimi sırasında Dibeybe hükümetinin rakiplerinden biriydi.

ALİ ZEYDAN

Kendisine yakın olan kaynakların bildirdiğine göre eski Libya Başbakanı Ali Zeydan, cumhurbaşkanlığı seçimine aday olarak girmeyi düşünüyor.

OSMAN ABDÜL CELİL

Eski Eğitim Bakanı Osman Abdül Celil, Pazartesi günü, cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılma niyetini Facebook sayfasında yayınladığı bir video ile duyurdu.

Abdül Celil, Siyasi Diyalog Forumu seçimlerinde Dibeybe'nin rakiplerinden biriydi.

ARİF EL-NAYED

"Yeniden Libya" bloğunun başkanı Arif El-Nayed, Facebook sayfasındaki bir video klip aracılığıyla cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılma niyetini açıkladı.

El-Nayed, BAE'nin eski büyükelçisiydi (2011-2016), aynı zamanda eski Başbakan Abdullah El-Sani'nin ulusal güvenlik danışmanı olarak çalıştı.

FETHİ BİN ŞATVAN

Ulusal Proje Hareketi partisinin yürütme kurulu başkanı Fethi Bin Şatvan, cumhurbaşkanlığı seçimlerine adaylığını Facebook üzerinden duyurdu. Kendisi Kaddafi döneminde Sanayi ve Enerji Bakanı olarak çalıştı.

İSMAİL EL- ŞİTİVİ

İş adamı İsmail El-Şitivi'ye yakın kaynaklar, yapmış oldukları açıklamalarda, Şitivi’nin cumhurbaşkanlığı seçimlerine adaylığını birkaç gün içinde açıklamayı planladığını söyledi.

2006-2007 yıllarında El-Ahli Spor Kulübü'nün yönetim kuruluna başkanlık eden Şitivi, Birleşik Arap Emirlikleri'nde ikamet ediyor.