Libya Başkanlık Konseyi, seçimlerin gerçekleştirilmesi için doğudaki Temsilciler Meclisi (TM) ve Libya Devlet Yüksek Konseyine "çabaları birleştirme ve zorlukları aşma yönünde ulusal sorumluluklarını yerine getirme" çağrısında bulundu.

Başkanlık Konseyinden yapılan yazılı açıklamada, TM ve Libya Devlet Yüksek Konseyi'nin Gadamis kentinde bir araya gelme davetini memnuniyetle karşılamalarına rağmen katılım sağlamayacaklarını ilettikleri belirtildi.

Katılmamaya dair herhangi bir gerekçe sunulmadığı aktarılan açıklamada, "Başkanlık Konseyi, genel seçimlerin gerçekleşmesini sağlayacak adımlar için olumlu bir atmosfer oluşturma amacıyla Gadamis buluşmasını üstlendi." ifadeleri kullanıldı.

Gadamis buluşmasına katılmaları için TM ve Devlet Yüksek Konseyi'ne çağrılarını yineleyen Başkanlık Konseyinin açıklamasında,"Temsilciler Meclisi ve Devlet Yüksek Konseyinin, tüm Libya halkının beklediği başkanlık ve genel seçimlerin gerçekleşmesinin önündeki engelleri aşacak uzlaşı ve çabaların birliği için ulusal sorumluluklarını yerine getirmeleri gerekir"

Libya Başkanlık Konseyi, 29 Aralık'ta yaptığı açıklamayla TM Başkanı Akile Salih ve Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Halid el-Mişri'yi ülkedeki siyasi krizi çözmek için 11 Ocak'ta ülkenin güneybatısındaki Gadamis kentinde bir araya gelmeye çağırmıştı.

Libya'da seçim çıkmazı

Libya'da bir süredir Abdulhamid Dibeybe ve Fethi Başağa'nın liderlik ettiği iki ayrı hükümetin olması istikrarsızlığın sürmesine neden oluyor.

Libya Siyasi Diyalog Forumu'nun Kasım 2020'deki toplantılarında, ülkede devlet başkanlığı ve meclis seçimlerinin 24 Aralık 2021'de yapılmasına karar verilmiş ancak, seçimler planlanan tarihte gerçekleştirilememişti.