Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda Emmanuel Macron’a karşı açık farkla kaybeden Le Pen, genel seçimler için kampanyasını pazar günü Pas-de-Calais kentinde başlattı.

Le Pen, burada yaptığı konuşmada, “Macron’un sosyal politikalarına karşı çıkabilmek için Meclis’te çoğunluğa sahip olmayı umut ediyorum.” dedi.

İlk turu üçüncü sırada bitiren aşırı solcu Jean-Luc Melenchon sayesinden Macron’un yarışı önde tamamladığını iddia eden Le Pen, Melenchon’un verdiği bu destekle “kendisini itibarsızlaştırdığını” ileri sürdü.

MECLİS’TE 7 SANDALYEYE SAHİP

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ikinci turda yüzde 58,55'le seçimi kazanırken, aşırı sağcı Marine Le Pen oyların yüzde 41,45'ini aldı.

Fransa'da yapılacak meclis seçimleri öncesi Macron'a karşı oluşturulan sol ittifakın kurulmasına geçen hafta önemli adımlar atıldı.

MELENCHON BAŞBAKAN OLABİLİR Mİ?

Ülkenin aşırı solcu lideri Jean-Luc Melenchon'un partisi La France Insoumise (LFI, Boyun Eğmeyen Fransa) ile Yeşiller'in birlikte hareket etmek için anlaşmasının ardından ittifaka son olarak Komünistler ve Sosyalist Parti'nin (PS) de katılacağı açıklandı.

Fransa'da iki turlu seçimler 12-19 Haziran’da düzenlenecek. Melenchon'un liderliğinde şekillendirilen Yeşiller, Komünistler ve Sosyalistlerden oluşan koalisyon, Macron'un "iş dünyası yanlısı gündemini" engelleme girişimi olarak nitelendiriliyor.

Harris Interactive'in son anketine göre hem birleşik bir sol hem de Macron'un partisi ile muhafazakarlar arasında bir ittifak seçimlerde yüzde 33 oy alıyor.

2008'de Sosyalist Parti'den ayrılan Melenchon, AB'nin bütçe ve rekabet konularındaki kurallarına ve serbest piyasa ilkelerine karşı duruşuyla biliniyor. Sol lider ayrıca Fransa'nın NATO'dan ayrılmasını istiyor.