Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Arap Birliği'nin Ukrayna sorumlusu Temas Grubu ile Rusya'nın başkenti Moskova'da toplantı düzenledi. Toplantı sonrasında düzenlenen basın toplantısında ülkesinin Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkeleri ile ilişkilerine değinen Lavrov, "İlişkilerimizi Ukrayna'daki durum değil, Batı'nın Rusya'ya yönelik yasa dışı ve benzeri görülmemiş yaptırımları etkiliyor. Bu yaptırımlar, her şeyden önce dünya ekonomisine sert şekilde vuruyor" ifadesini kullandı.

BİRÇOK YALAN HABER ÖRNEĞİ VAR

Ukrayna'nın Buça şehrinden gelen görüntülerle ilgili olarak Lavrov, "Ukrayna'da yalan haberlerin yapılması ve bunun üzerin propaganda kampanyasının başlatılmasıyla ilgili birçok örnek var" açıklamasını yaptı.

Geçen ay Mariupol'de bulunan doğum hastanesinin Rusya tarafından vurulduğu iddialarını hatırlatan Sergey Lavrov, "Geçen ay Mariupol'deki doğum hastanesiyle ilgili durumu trajedi olarak gösterme yönündeki girişimleri ortaya çıkardığımız gibi bu tür yalan haberleri ortaya çıkaracağız" dedi.

Buça konusunu, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) görüşmeyi teklif ettiklerini ancak İngiltere'nin bu teklifi reddettiğini belirten Lavrov, bu konuyu açıklığa kavuşturacaklarını söyledi.

MÜZAKERELER DEVAM EDİYOR

Rusya ile Ukrayna arasında yapılan barış müzakerelerini değerlendiren Lavrov, "Bu müzakerelerde, Ukrayna'nın güvenliğinin sağlanmasıyla ilgili yollar konusunda Ukraynalı heyetin pozisyonunda gerçeklik gördük. Kiev temsilcileri, Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'nde (NATO) güvenlik garantilerinin elde edilemeyeceğini ve NATO'ya katılma konusunu unutmaları gerektiğini artık anladı" ifadelerini kulladı.

Ukrayna heyetinin, ilhak edilen Kırım, Donetsk ve Luhansk sözde halk cumhuriyetleri ile ilgili tutumlarının da gerçekçi olduğunu belirten Lavrov, "Bu gerçekçi unsurların, anlaşma belgesine ne şekilde yansıyacağını anlayacağız" açıklamasını yaptı.

Rusya ile Ukrayna arasında yapılan barış görüşmelerini bazı dış güçlerin engellemeye çalıştığını iddia eden Lavrov, "Ukrayna komşumuza böyle tavsiyelerde bulunanları biliyoruz. Bunun gereksiz amaçlarla yapıldığını da biliyoruz. Bu amaçların Ukrayna halkının ve Ukrayna'nın güvenliğinin çıkarları ile ortak noktası yok" dedi.

Dışişleri Bakanı, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden'in, "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bir savaş suçlusu olarak yargılanması gerektiği" ifadelerine, "Bilinen bahanelerle Irak savaşını başlatan, NATO ortaklarıyla birlikte Libya'yı dağıtan, Suriye'ye giren Amerikan siyasetçilerin vicdanları iyi durumda değil" cevabını verdi.