Azerbaycan'ın başkenti Bakü'yü ziyaret eden Lavrov ve Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, görüşmelerinin ardından basın toplantısı düzenledi.

İkili ilişkilere değinen Lavrov, Azerbaycan ile uluslararası bilgi güvenliğinin sağlanması alanında iş birliği anlaşması imzaladıklarını belirtti.

Lavrov, Azerbaycan ve Ermenistan arasında sınırların belirlenmesine yönelik müzakerelerin yeniden başlatılması gerektiğini vurgulayarak iki ülkenin de bu konuda istekli olduğunu, bu konuda Moskova’da gerçekleşecek toplantı için hazırlıkların yapıldığını söyledi.

Ayrıca Lavrov, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki barış anlaşmasının imzalanması sürecine destek vermeye hazır olduklarını dile getirdi.

Karabağ meselesine ilişkin Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu'nun faaliyetlerine değinen Lavrov, "bu grubun faaliyetlerinin ABD ve Fransa’nın inisiyatifiyle durdurulduğunu" belirtti.

Lavrov, "Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan liderlerinin imzaladığı 3 bildiri, tüm önemli sorunların çözülmesi için temel olarak herkes tarafından kabul ediliyor. Bundan yola çıkıyoruz. Anladığım kadarıyla bu gerçeği Avrupalı komşularımız da kabul ediyor." diye konuştu.

Hazar Denizi meselesine de değinen Lavrov, Hazar Denizi'nin hukuki statüsüyle ilgili anlaşmanın tamamıyla uygulanması gerektiğini vurguladı.

"AB’NİN DAVRANIŞLARINI VE ATTIĞI ADIMLARI TAKİP EDECEĞİZ"

AB'nin Ukrayna ve Moldova'ya "aday ülke" statüsü vermesi kararını değerlendiren Lavrov, "AB, NATO gibi askeri siyasi bir örgüt değil. Bu yönde pozisyon sergiliyoruz. Bu nedenle NATO'dan ziyade AB’nin arzu eden herhangi bir ülke ile ilişki geliştirmesi, bizim için herhangi bir tehdit ve risk oluşturmuyor. Bunu Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de teyit etti." dedi.

"AB’nin son dönemde agresifleştiğini ve Rusya’ya karşı siyaset izlediğini" belirten Lavrov, "Elbette AB’nin davranışlarını ve attığı adımları takip edeceğiz. Ayrıca aday ülkelerinin ne şekilde tavır sergilediği, gelen taleplere uyup uymadıklarını veya bağımsız hareket etmeye çalışıp çalışmadıklarını izleyeceğiz." diye konuştu.

Bakan Lavrov, Almanya'nın İkinci Dünya Savaşı döneminde Sovyetler Birliği'ne karşı Avrupa ülkelerini topladığına dikkati çekerek "Şimdi AB ve NATO, Rusya ile mücadele etmek ve savaşmak için benzer bir koalisyon oluşturuyor." ifadesini kullandı.

"KARABAĞ İLE İLGİLİ YAPILAN ANLAŞMALARIN UYGULANMASI GEREKİYOR"

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Bayramov da Karabağ meselesine değinerek şunları kaydetti:

"Azerbaycan, bu meselenin geçmişte kaldığı yönünde pozisyon sergiliyor. Bölgede sağlam barış ve refahın sağlanması için yapılan anlaşmaların uygulanması ve barışı içeren gündemin oluşturulması gerekiyor. Azerbaycan, Rusya ve Ermenistan arasında yapılan üçlü anlaşmaların uygulanması kesinlikle gereklidir. Bu, bölgede kalkınmanın kilit noktasıdır. Çünkü devletlerarası ilişkilerin normalleştirilmesi ile ilgili sürecin uzatılması olumsuz etki yaratıyor."

Karabağ bölgesinde ele geçirdikleri yerlerinin kalkınmasına önem verdiklerini belirten Bayramov, bu konuda projelerin hayata geçirildiğini dile getirdi.

Bayramov, Hazar Denizi bölge ülkeleri arasındaki iş birliği önemine işaret ederek ülkesinin Hazar Denizi'nin hukuki statüsüyle ilgili anlaşmanın onaylanması yönündeki süreci tamamladığını bildirdi.