Kuzey Kore Merkezi Haber Ajansının (KCNA) haberine göre, 17 Ocak'ta yapılan füze denemesinin, halihazırda üretilmekte ve konuşlandırılmakta olan füzeleri değerlendirmeyi amaçladığı belirtildi.

Balistik füzelerin deneme atışlarında "doğruluğunun, güvenliğinin ve verimliliğinin" test edildiği ve denizdeki hedefini "başarıyla" vurduğu bildirildi.

Haberde füze sistemleri ile ilgili detaylı bilgi verilmezken, SEUL Üniversitesinden Profesör Kim Dong-yub, Kuzey Kore’nin gerçekleştirdiği füze denemesinin, ABD menşeli MGM-140 Ordu Taktik Füze Sistemi'ne benzer kısa menzilli bir füze olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Seul'deki Ewha Kadın Üniversitesinden Profesör Park Won Gon, Kuzey'in silah geliştirmesi ve seri üretiminin, ülkenin nükleer güç kimliğini sağlamlaştırma çabalarının önemli bir parçası olduğunu ifade etti.

Öte yandan, 17 Ocak'ta gerçekleştirilen test atışları, Kuzey Kore'nin bu ayki dördüncü füze denemesi oldu.

KUZEY KORE'NİN FÜZE DENEMELERİ

Kuzey Kore, 5 Ocak'ta da "hipersonik füzeyi başarıyla denediğini" açıklamıştı.

Kuzey Kore Merkezi Haber Ajansı (KCNA), 12 Ocak'ta ülkede hipersonik füze denemesinin başarıyla gerçekleştiğini açıklamıştı.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un da izlediği denemede, 1000 kilometre mesafedeki sularda hedefi başarıyla vuran hipersonik füze test edilmişti.

Japonya ve Güney Kore, 11 Ocak'ta Kuzey Kore'nin "balistik olma ihtimali yüksek füze denemesi yaptığını" bildirmişti. İki ülke, füzenin sesten 10 kat daha hızlı olduğunu belirtmişti.

ABD’nin, Kuzey Kore'nin silah ve füze programına ekipman sağlayan 6 Kuzey Koreli ve 1 Rus ile Rusya merkezli 1 firmayı yaptırım listesine almasına Kuzey Kore’den tepki gelmişti.