İki ülkenin de kendi iç meselelerini hallettikten sonra müzakerelere devam etmek istediğini iddia edildi fakat ülkeler arası çetrefilli farklılıklarını çözmenin kolay bir yolu yok.

Yapılan araştırmalar sonucunda Kuzey Kore'nin henüz Biden yönetimine kapıyı tamamen kapatmadığı iddia edildi.

Kuzey Kore'yi izleyen ABD merkezli "38 Kuzey" programı yayınladığı raporda, "Washington ve Pyongyang arasındaki diplomatik dansın temkinli devam edeceğine dait işaretler var" dedi.

2 Mayıs Pazar günü Kuzey Kore, Biden'ın politikalarını ve yöntemini önceki Amerikan başkanları tarafından benimsenen Soğuk Savaş tarzına benzeten bir takım resmi açıklama yaptı.

Açıklamalar, Cuma günü Beyaz Saray'ın Kuzey Kore'nin nükleer silahlardan tamamen arındırılmasının hedeflendiği bir politika incelemesi sonuçlandırdıklarını açıklamasının ardından geldi. ABD, Kuzey Koreli lider Kim Jong Un ile büyük bir pazarlık yapmayacağını söyledi.

Kuzey Kore adına açıklama alt düzey dışişleri bakanlığı yetkililerinden geldi, Biden'a adıyla seslenilmedi ve hakaret edilmedi. Açıklamada yapılan incelemeden bahsedilse de özel olarak yanıt verilmedi. Bu hamle bazı analistlerin Pyongyang'ın şimdilik kararları saklı tuttuğunun bir kanıtı olarak yorumlandı.

Kuzey Kore "daha kötü kriz" tehditlerinin hala ABD'nin eylemlerine bağlı olduğunu kaydetti.

Raporda, "Her iki tarafın da bu başlangıç ​​dönemini biraz araştırma için kullanması sürpriz olmaz." denildi.

Eski ABD Başkanı Donald Trump, Kuzey Kore liderini nükleer füzeleri teslim etmeye ikna etmek amacıyla Kim ile üç zirve toplantısı düzenledi, ancak büyük bir ilerleme kaydedemedi.

Görüşmeler 2019'dan bu yana durdu ve Kuzey Kore, ABD'nin sert ekonomik yaptırımlar da dahil olmak üzere düşmanca politikalardan vazgeçmemesi halinde müzakerelerle ilgilenmeyeceğini söyledi.

Biden göreve gelmeden birkaç gün önce, Kuzey Kore lideri Kim daha gelişmiş nükleer silahlar yapacaklarını açıkladı ve ABD'nin "en büyük düşmanı" olduğunu söyledi.

Kuzey Kore 2017'den bu yana bir dizi kısa menzilli füze testi yapmaya ve yeni silahlar geliştirmeye devam etti. Kim, Biden'a karşı bir meydan okuma olarak görülebilecek en uzun menzilli füzelerinin fırlatılmasına devam etmedi veya nükleer bombaları test etmedi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony yaptığı açıklamada, "Diplomasi üzerine odaklanan çok net bir politikamız var ve bence bu temelde angaje olmak isteyip istemediğine karar vermek Kuzey Kore'ye kalmış" dedi.

ABD ile Kuzey Kore arasındaki nükleer müzakereler

ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, ilk kez 12 Haziran 2018'de Singapur'da bir araya gelmiş, Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan arındırılması ve kalıcı barışın sağlanması konusunda mutabakata varmışlardı.

İki lider, 26-27 Şubat 2019'ta Vietnam'da bir kez daha görüşmüş ancak zirve beklenenden hızlı şekilde ve anlaşmasız sona ermişti. Son olarak 30 Haziran 2019'da Kuzey ve Güney Kore arasındaki silahsızlandırılmış bölgede görüşen iki lider, nükleer müzakere sürecini sürdürme kararı almıştı.

İki ülke arasında Ekim 2019'da İsveç'te yapılan çalışma düzeyindeki toplantılar, Kuzey Korelilere göre Amerikalılar "eski tutum ve tavırlarını" devam ettirdiğinden dolayı kesilmişti.

Kuzey Kore Baş Müzakerecisi Kim Myong Gil, ülkesinin Stockholm'deki büyükelçilik binasının önünde yaptığı açıklamada, "Müzakereler beklentilerimizi karşılamadı ve kesildi." ifadesini kullandı.

ABD'nin müzakere masasına yeni bir şey getirmeyerek adeta eli boş geldiğini öne süren Kim, bu durumun rahatsızlık verici olduğunu söyledi.

Ayrıca Kim, ABD tarafının esneklik göstermediğini, daha önceki tutum ve görüşlerinde ısrar ettiğini kaydederek, "Bizi hayal kırıklığına uğrattılar ve müzakere masasına hiçbir şey getirmeyerek hevesimizi söndürdüler." yorumunda bulundu.

Ortadoguhaber.com