Ethereum'un geliştiricisi kripto para uzmanı Virgil Griffith, kripto para kullanarak ekonomik yaptırımlardan nasıl kurtulacağı konusunda Kuzey Kore'ye koçluk yaptığını itiraf etti .

Savcılık, Griffith'in Nisan 2019'da düzenlenen Pyongyang Blockchain ve Cryptocurrency Konferansı da dahil olmak üzere faaliyetlerini gizlemek için kripto para birimleri teknolojisini nasıl kullanacağı konusunda Kuzey Kore'ye aktif olarak yardım ettiğinin kanıtlandığını açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı, Griffith'in Kuzey Kore’deki konferansa seyahat etme iznini reddedildiğini ancak tutuklandığı sırada ortaya çıkan yeni kanıtlara göre Çin üzerinden Pyongyang'a gittiğine dair kanıtların ele geçirildiğinini iddia etti.

Tutuklandığı sırada Singapur'da yaşayan Griffith, Kuzey Kore'deki ilişkileri sırasında, komşu Güney ile yapılan işlemler de dahil olmak üzere, Kuzey Kore ile doğrudan ve dolaylı ticareti yasaklayan yaptırımların yürürlükte olduğunu bildiğini doğrulayan en az iki telefon görüşmesi yaptı.

38 yaşındaki ABD vatandaşı Virgil Griffith, Manhattan'daki ABD Bölge Mahkemesinde ‘’Uluslararası Acil Ekonomik Güçler Yasasını’’ ihlal etme suçlamasıyla karşı karşıya. Yirmi yıla kadar hapis cezasına çarptırılacağı iddia edilen Griffith Ocak ayında hapis cezasına çarptırılması planlanıyor.

ABD İLE KUZEY KORE ARASINDAKİ YAPTIRIM MÜZAKERELERİ

ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, ilk kez 12 Haziran 2018'de Singapur'da bir araya gelmiş, Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan arındırılması ve kalıcı barışın sağlanması konusunda mutabakata varmışlardı.

İki lider, 26-27 Şubat 2019'ta Vietnam'da bir kez daha görüşmüş ancak zirve beklenenden hızlı şekilde ve anlaşmasız sona ermişti. Son olarak 30 Haziran 2019'da Kuzey ve Güney Kore arasındaki silahsızlandırılmış bölgede görüşen iki lider, nükleer müzakere sürecini sürdürme kararı almıştı.

İki ülke arasında Ekim 2019'da İsveç'te yapılan çalışma düzeyindeki toplantılar, Kuzey Korelilere göre Amerikalılar "eski tutum ve tavırlarını" devam ettirdiğinden dolayı kesilmişti.

Kuzey Kore Baş Müzakerecisi Kim Myong Gil, ülkesinin Stockholm'deki büyükelçilik binasının önünde yaptığı açıklamada, "Müzakereler beklentilerimizi karşılamadı ve kesildi." ifadesini kullandı.

ABD'nin müzakere masasına yeni bir şey getirmeyerek adeta eli boş geldiğini öne süren Kim, bu durumun rahatsızlık verici olduğunu söyledi.

Ayrıca Kim, ABD tarafının esneklik göstermediğini, daha önceki tutum ve görüşlerinde ısrar ettiğini kaydederek, "Bizi hayal kırıklığına uğrattılar ve müzakere masasına hiçbir şey getirmeyerek hevesimizi söndürdüler." yorumunda bulundu.