Kuzey İrlanda'da barışçıl bir gösteri sırasında İngiliz askerleri tarafından öldürülen İrlandalıları anmak için tören düzenlendi.

Konut ve istihdamda ayrımcılığı protesto etmek için 30 Ocak 1972'de Londonderry şehrinde bir araya gelen sivillerin üzerine ateş açan İngiliz ordusu, 14 kişinin ölümüne sebep olmuştu.

Tarihe Kanlı Pazar Katliamı olarak geçen olayın 50. yıldönümü dolayısıyla Kuzey İrlanda’da çeşitli etkinlikler düzenlendi.

Eski İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn'in de yer alacağı tören kapsamında, önce yürüyüş düzenleneceği ardından da kurbanlar için yapılan anıta çelenk konulacağı belirtildi.

14 YAŞINDAKİ ÇOCĞUN ÜZERİNE ATEŞ AÇILDI

Kanlı olayda hayatını kaybeden sivillerden biri olan Patrick Doherty’nin kızı Karen Doherty, yıl dönümlerini kendisi için çok üzüntü verici olduğunu belirtti. Doherty, "Yaşasaydı 82 yaşında olacaktı. En küçüğü 8 aylık 6 çocuğu olan babam öldüğünde sadece 32 yaşındaydı" dedi.

Olaylar sırasında 14 yaşındaki babasının yaralandığını belirten Caroline O'Donnell ise "Sokağa araba girmesini istemiyordum ama sonunda bir araç girdi. İki adam kapımıza gelip, evin Mahon'ın evi olup olmadığını sordu. Söz konusu kişinin babam olmaması üzerine çok rahatlamıştım. 'Hayır' dedim ve evi gösterdim. Joe Mahon da Kanlı Pazar günü vurularak yaralanmıştı. Birkaç dakika sonra aynı araba geri geldi ve iki adam, babamın bir fotoğrafı olup olmadığını sordu. Annem geldi ve fotoğrafı verdi. Babamın vurulduğunu, yaralandığını, kafa travması geçirdiğini söylediler. Çünkü askerler onu vurduktan sonra tüfeğin dipçiğiyle kafasına vurmuşlardı” ifadelerini kullandı.

PROTESTOLARA 15 BİN KİŞİ KATILDI

İngiltere'yle birlik yanlısı Protestanların Londra'ya atfen Londonderry, ayrılıkçı Katoliklerin ise Derry dediği kentte konut ve istihdamda Katoliklere karşı ayrımcılığı protesto etmek için gösteri düzenlendi.

Protesto yasağına karşın gösteriye yaklaşık 15 bin kişi katıldı. Karnaval havasında başlayan yürüyüş göstericilerin kent merkezine gitmesini engellemek için kurulan barikat çevresinde kabusa döndü.

William Caddesi'ne dönen bir grup gösterici genç, askeri barikata taş atmaya başladı. Askerlere gözaltı emri verilmesinin ardından zırhlı araçlar kalabalığın içine daldı.

İngiliz askerleri 10 dakika içerisinde 6'sı 17 yaşında olmak üzere 13 sivili öldürdü, 15 kişiyi de yaraladı. Olaya karışan askerler ateş altında kaldıklarını ve çivili bombalarla saldırıya uğradıklarını öne sürdü.

İNGİLİZ ORDUSUNDAN KİMSE CEZA ALMADI

Olayla ilgili 1972 yılında düzenlenen soruşturmada kurbanlar suçlandı. Ancak 1998'de başlayan ve 2010'da tamamlanan ikinci soruşturmada, sivillerin masum olduğu ve askerlere ateş açmadığı sonucuna varıldı.

Ayrıya yapılan araştırma sonucunda göstericilerin, silah veya bomba taşımadığı ve çoğunun kaçarken arkalarından vurulduğu tespit edildi.

Raporun ardından dönemin Başbakanı David Cameron, parlamentoda yaptığı konuşmada, "Bu raporun sonuçları kesinlikle açık. Hiç şüphe yok, muğlak bir şey yok, belirsizlik yok. Kanlı Pazar günü yaşananlar, hem haksız hem de gerekçesizdi. Bu yanlıştı. Silahlı kuvvetlerimizin bazı mensupları, yanlış hareket etti. Silahlı kuvvetlerimizin davranışlarından nihai olarak hükümet sorumludur ve bunun için hükümet ve esasen de ülkemiz adına çok üzgünüm" dedi.

Ancak rapora veya "üzgünüz" açıklamasına rağmen hiçbir askere veya yetkiliye ceza verilmedi.