Fanatik Yahudi yerleşimci gruplar, işgal altındaki Kudüs'ten de geçmesi nedeniyle tartışmalara yol açan "bayrak yürüyüşü" öncesinde Eski Şehir bölgesine geldi.

Yaklaşık 50 kişiden oluşan yerleşimci grup, Mescid-i Aksa'nın Kattanin Kapısı'ndan içeri girmeye çalıştı. İsrail polisinin kapıda durdurduğu grup, burada provokatif sloganlar attı.

Filistinliler de bu sırada Mescid-i Aksa'nın içinden Kattanin Kapısı'na geldi. İsrail polisi, sloganlarla sözlü sataşmalar yapan gruplar arasında demir barikat kurdu ancak herhangi bir müdahalede bulunmadı.

Yahudi yerleşimci grup, bir süre slogan attıktan sonra Kattanin Kapısı'ndan ayrılırken İsrail polisi Filistinlilerin Aksa'dan ayrılmasına izin vermedi.

Başka fanatik Yahudi yerleşimci grupların da Mescid-i Aksa'nın diğer kapılarına giderek benzer provokatif gösteriler yaptığı bildirildi.

KUDÜS'TE AŞIRI SAĞCI GRUPLARIN PROVOKATİF "BAYRAK YÜRÜYÜŞÜ"

Aşırı sağcı fanatik Yahudi yerleşimciler, 1967'de İsrail'in Kudüs'ü işgal etmesi dolayısıyla her yıl mayıs ayında provokatif "bayrak yürüyüşü" düzenliyor.

İsrail yönetiminin, bayrak yürüyüşünün Kudüs güzergahına girmesine izin vermesinin ülke genelinde gerginliği tırmandırmasından endişe ediliyor.

Geçen yılki provokatif yürüyüşte Yahudi yerleşimciler "Araplara ölüm" sloganları atmış, İsrail polisi de bölgedeki Filistinlilere güç kullanarak müdahale etmiş ve onlarca kişiyi yaralamıştı.

Yürüyüş, abluka altındaki Gazze Şeridi'nden fırlatılan roketler ve Kudüs'te çalan sirenlerle yarıda kesilmişti.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne 10 Mayıs 2021'de başlattığı ve 21 Mayıs'ta sona eren saldırılarında 250'den fazla Filistinli hayatını kaybetmiş, binlerce Filistinli de yaralanmıştı.

İSRAİL HÜKÜMETİ: "BAYRAK YÜRÜYÜŞÜ ROTASI DEĞİŞMEYECEK"

İsrail hükümeti ve güvenlik birimleri, "bayrak yürüyüşünün" Eski Şehir'deki sembolik Şam Kapısı'ndan ve Filistin mahallelerinden geçmesine izin veren rotayı onaylamıştı.

Filistin yönetimi ve direniş grupları, İsrail'e "bayrak yürüyüşü provokasyonuna" karşı uyarılar yapmıştı.

İsrail Başbakanı Naftali Bennett, dün güvenlik kurumlarından yetkililerle yaptığı toplantının ardından yaptığı açıklamasında, "bayrak yürüyüşünün" işgal altındaki Kudüs'teki rotasında değişiklik olmayacağını söylemişti.