NATO'ya üyelik başvurusu yapan ancak Türkiye'nin bu konuda olumlu karar vermesini bekleyen Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinisto, bugün Başkan Erdoğan ile görüşmek üzere Ankara'ya geldi. Görüşmede geçtiğimiz haziran ayında imzalanan 3'lü muhtıra kapsamındaki son durum ele alınacak. Finlandiya'nın mutabakat metnindeki maddelere uyup uymadığı gözden geçirilecek.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto'yu Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde resmi törenle karşıladı.

Liderler resmi törenin ardından baş başa görüşmeye geçecek. Görüşmede Finlandiya'nın NATO'ya üyelik başvurusu ele alınacak. Haziran 2022'de Madrid'de imzalanan 3'lü muhtıra kapsamındaki son durum değerlendirilecek

Finlandiya'nın mutabakatta taahhüt ettiği konulara uyup uymadığı gözden geçirilecek. Erdoğan-Niinisto görüşmesinde Türkiye-Finlandiya ilişkileri de konuşulacak. Ayrıca, bölgesel ve uluslararası gelişmeler masaya yatırılacak.

İki devlet başkanı görüşmelerinin sonrasında ortak basın toplantısı yapacak.

ÖNCE FİNLANDİYA

NATO'ya üyelik için Türkiye ile müzakereler yürüten İsveç'in Başbakanı Ulf Kristersson, Finlandiya'nın ülkesinden önce İttifak'a üye olma ihtimalinin arttığını açıkladı.

Başkent Stockholm'de İsveç'in NATO Başmüzakereci Oscar Stenström ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Kristersson, son haftalarda yaşanan gelişmeler sonrası Türkiye'nin Finlandiya'nın üyeliğini onaylamasının giderek netleştiğini söyledi.

"İsveç, Türkiye ve Finlandiya arasındaki NATO müzakereleri kısa bir aradan sonra Şubat ayı sonunda yeniden başladı ancak şu ana kadar ülkeler bir çözüme ulaşamadı" diyen Kristersson, bununla birlikte Türkiye'nin son zamanlarda, yalnızca Finlandiya'nın başvurusunu onaylamaya hazır olabileceğini ima ettiğini kaydetti. Ülkesinin, Finlandiya'nın NATO'ya İsveç olmadan girmesi gibi bir durumun üstesinden gelmeye hazır olduğunu da vurgulayan Kristersson, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in de, genellikle bunun gerçekleşmesi halinde uzun vadeli bir sorun oluşturmayacağına işaret ettiğini söyledi.

BAŞKAN ERDOĞAN ERDOĞAN'DAN AÇIKLAMA

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Grup Toplantısı'nın ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Finlandiya'nın NATO üyeliğine yönelik olarak "Süreç neyse o süreci işleteceğiz. Cuma günü verdiğimiz sözü tutacağız" dedi.

ONAYLANACAK MI?

Reuters'a konuşan iki Türk yetkili, İsveç ile aynı anda NATO üyeliği başvurusunda bulunan Finlandiya'nın başvurusunun Meclis tarafından nisan ortasında "yüksek ihtimalle" onaylanacağını söyledi.

Buna göre, Finlandiya'nın başvurusu İsveç'ten ayrı olarak onaylanmış olacak.

Finlandiya ile birlikte NATO üyeliği için başvuruda bulunan İsveç'in Başbakanı Ulf Kristersson, dün yaptığı açıklamada, İsveç ve Finlandiya'nın farklı aşamalarda NATO üyesi olabileceğini kaydetmişti.

Ukrayna ile Rusya arasında 24 Şubat 2022'de başlayan savaş nedeniyle benzer bir işgalden sakınmak için NATO güvenlik şemsiyesine dahil olmak isteyen Finlandiya ve İsveç, bu konuda adımları da birlikte atma kararı almış ve üyelik başvurusunu Brüksel'de birlikte yapmıştı.

Ancak Türkiye, bu ülkelerde terör örgütlerine destek verildiğini gerekçe göstererek NATO üyeliklerine karşı çıkmış; Türk vatandaşlarını ve Türkiye'nin güvenliğini tehdit eden terör örgütlerinin faaliyetlerinin engellenmesi, terörden aranan veya hükümlü kişilerin iadesi, savunma sanayi ürünlerinin ihracatındaki kısıtlamaların kaldırılması gibi konularda somut ve kalıcı adımlar atıldığını görmek istediğini belirtmişti.

İsveç'te aşırı sağcı siyasetçi Rasmus Paludan'ın Türkiye'nin Stockholm Büyükelçiliği önünde Kur'an-ı Kerim yakma eylemi sonucu İsveç'in NATO başvurusu görüşmeleri sekteye uğramıştı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, iki hafta önce yaptığı açıklamada, Türkiye'nin terörle ilgili endişelerinin İsveç ve Finlandiya tarafından karşılanması gerektiğini, bu nedenle diğer müttefiklerin katkılarıyla Madrid'de üçlü mutabakat muhtırasının imzalandığını hatırlatmıştı. Çavuşoğlu, üçlü muhtıranın uygulanması açısından İsveç'ten tatmin edici adımlar gelmediğine dikkati çekmişti.