İngiliz Ordusu için geliştirilen kara tabanlı hava savunma füze sistemi olan Sky Sabre, Birleşik Krallık Silahlı Kuvvetleri’nin eskiyen Rapier hava savunma füzelerinin yerini alacak. Sky Sabre, Batı Sussex’teki Thorney Adası’ndaki Baker Kışlası’nda bulunan 7. Alay Kraliyet Topçusu tarafından işletilecek olan yeni sistemin, Rapier’den geçişi için kapsamlı bir eğitim paketi hazırlanıyor.

Programının Kıdemli Eğitim Sorumlusu Binbaşı Tim Oakes açıklamasında: ”Sky Sabre hassas ve çeviktir, ses hızında hareket eden tenis topu büyüklüğünde bir nesneye vurabilmektedir. Sistem aynı anda 24 füzenin uçuşunu kontrol edebilir ve onları 24 ayrı hedefi durdurmaya yönlendirebilir.” dedi.

SKY SABRE

Kraliyet Donanması savaş gemilerinde kullanılmakta olan hava savunma füze teknolojisinden yararlanan Sky Sabre ile hava tehditlerine karşı koruma sağlanması amaçlanıyor. Gözetleme radarını, taktik veri bağlantısını ve füzeleri birleştiren sistem, Soğuk Savaş döneminden kalma Rapier hava savunma sistemi için çok ihtiyaç duyulan bir alternatif sağlıyor.

Tespit edildikten sonra tehditler, komuta ve kontrolü yürüten ve ayrıca NATO uyumlu Link 16 taktik veri bağlantısı aracılığıyla diğer kara, deniz ve hava varlıklarıyla bilgi paylaşan Karadan Havaya Füze Operasyonları Merkezi (SAMOC)’nde yönetilmektedir. SAMOC’un atış kontrol sistemi, 24 füzeyi aynı anda tekil hedeflere yönlendirebilir.

SİSTEMDE ÖNE ÇIKAN ÜÇ ÖZELLİK

  1. Komuta ve Kontrol: Üç boyutlu orta menzilli gözetleme radarı yükselen bir direk üzerinde 360 ​​derece dönen ve tehditler için 120 km’ye kadar tarama yapabilecek.
  2. Yöneltme: Bilgisayar sistemiyle radar ve füzeleri birbirine bağlayan ve hedeflerine gönderebilecek bir sisteme sahiptir.
  3. Sensör: Savaş uçaklarını, insansız hava araçlarını ve hatta lazer güdümlü akıllı mühimmatlarına önleme yapabilmesi amaçlanıyor. Fırlatıcı üzerine sekiz önleme füze monte edilmiştir. Füzeler, düşmanlar için daha az hedef haline getiren çok yönlü bir şekilde ateşlenir. Fırlatıcı ayrıca Rapier’in yarısından daha kısa sürede yeniden yükleme ile kullanıma hazır hale gelmektedir.