İBRAHİM FİDAN / ORTADOĞU HABER

Aradan geçen yaklaşık 2 yıllık sürede hastalığın belirtileri, bulaşma biçimi, nasıl tedavi edilebileceği gibi birçok konuda çelişkili açıklamalar gelirken, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) yeni koronavirüsün omicron varyantıyla ilgili yaptığı açıklamalar kaygıları derinleştirdi.

AŞI TEŞVİKİ TALEPLERİ ARTIRIYOR

Yeni koronavirüsün Avrupa ülkelerinde hızla yayıldığının açıklanması, AB üyesi ülkeleri, başta hatırlatma dozu uygulanması kararı olmak üzere, yeni önlemler almaya zorladı.

Aşı ve ilaç firmalarının ürünlerini satacağı piyasaları genişletmek ve yüksek kazançlar elde etmek adına salgına zemin hazırladığı ve uluslar arası yapıların göz yumduğu iddiaları bir yana, birçok ülke Pfizer-BioNTech firmasının yeni varyantlara karşı geliştireceği uyumlandırılmış aşılardan ilk etapta 180 milyon doz alma kararı verdi.

Aşının virüse kesin çare olmadığı üreticiler tarafından beyan edilmesine rağmen, İsviçre, Almanya, İngiltere, Danimarka, Hollanda ve Belçika gibi pek çok ülke hatırlatma dozu uygulamasına başlarken, Avrupa ülkelerine giriş ve çıkışlar zorlaştırıldı.

Bazı ülkelerde kısmi kapanma ve zorunlu karantina uygulamaları tekrar gündeme alındı. Fransa’da 5-11 yaş grubunda sağlık açısından "riskli" olarak değerlendirilen çocukların Kovid-19'a karşı aşılanmasının önü açıldı.

Yeni tip koronavirüs pandemisi nedeniyle Birleşmiş Milletler nezdinde 1948'de kurulan DSÖ’ye duyulan güven sarsılırken, örgüt tarafından yapılan açıklamada, omicron varyantının "daha önce hiçbir varyantta görülmemiş bir oranda" yayıldığı ve yakında delta varyantının yerine geçerek baskın varyant olacağı aktarıldı.

Omicron varyantının dünyada 77 ülkede tespit edildiğini ifade eden Genel Direktör Tedros Adhanom Ghebreyesus, bu sayının aslında çok daha fazla olduğunu söyledi.

BILL GATES FİNANSE EDİYOR

ABD'nin daha önce yaptığı açıklamalar doğrultusunda DSÖ’ye yaptığı maddi yardımları durdurması, Bill Gates’i örgütün bir numaralı finansörü haline getirmesi bekleniyor.