Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Oliver Varhelyi, Kosova'nın Avrupa yolunda kararlı olduğunu, bunu, sadece sözlerle değil özellikle Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırganlığı söz konusu olduğunda yaptırımlar getirip Avrupa'nın politikalarına tam uyum sağlayarak gösterdiğini belirtti.

Varhelyi, Kosova ziyareti kapsamında, Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani ile görüştü.

AB Komisyonu Üyesi Varhelyi ve Kosova Cumhurbaşkanı Osmani, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Varhelyi, Kosova'nın, adalet reformlarının uygulanmasını hızlandırması ve yasal çerçevelerin uygulanması konusunda iyileştirmeler yapması gerektiğini söyledi.

Kosova'dan gelen açık mesajın, ülkenin AB ile yakınlaşma konusunda kararlı olduğuna işaret eden Varhelyi, şu ifadeleri kullandı:

"Kosova, Avrupa yolunda kararlıdır. Kararlılığınızı sadece sözlerle değil aynı zamanda Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırganlığı söz konusu olduğunda, yaptırımların getirilmesi ve politikalarımızla tam uyum da dahil olmak üzere pozisyonlarımıza açık bağlılıkla bize katılarak tekrar tekrar gösterdiniz. Bu, Avrupa için çok değerlidir."

Varhelyi, Kosova ile Sırbistan arasındaki diyalog sürecine de değinerek, Kosova'nın kuzeyinde Sırp Belediyeler Birliği kurulması da dahil, tarafların önceden anlaşmaya vardığı konuların uygulanmasına başlanması gerektiğini belirtti.

Başarılı diyalog süreciyle herkesin yararlanacağı bir yatırım programını sunmaya hazır olduklarını vurgulayan Varhelyi, "Geçen yıl ilerleme kaydedildiğini düşünüyoruz, artık her iki tarafın da yükümlülükleri gecikmeden yerine getirmesi ve uygulaması çok önemli. Çünkü ivmeyi devam ettirmemiz ve bir an önce uygulamaya koymamız gerekiyor." diye konuştu.

"Kosova, hukukun üstünlüğünü her geçen gün güçlendirdi"

Cumhurbaşkanı Osmani de yapılacak çok iş olmasına rağmen Kosova'nın, AB'ye entegre olması için tüm adımları atma taahhüdünün sarsılmaz olduğunun altını çizdi.

Kosova'nın AB ile koordinasyon sağlayarak hukukun üstünlüğünü her geçen gün güçlendirdiğini belirten Osmani, şunları kaydetti:

"Kosova Cumhuriyeti, son birkaç ayda Kosova'yı, Avrupa Birliği'ne yaklaştırmak için kararlı adımlar attı, buna halkımızın iradesi, geleceğe yönelik kararlılığımız ve bizi birleştiren değerler rehberlik ediyor. Bundan dolayı bu taahhüdün Avrupalı ​​ortaklarımız açısından eşit derecede proaktif olacağı ve genişleme politikasının bir bütün olarak özgür ve barışçıl bir Avrupa için tek olasılık olarak görüleceği konusunda umutluyum."

Kosova ziyareti kapsamında Başbakan Albin Kurti ile de görüşen Varhelyi, Kosova'nın kuzeyini de ziyaret edecek.

"AB Kosova İçişleri Programı" başlatıldı

Toplantıda, Kosova'nın içişleri sektörlerinin Avrupa standartları ve en iyi uygulamalarla uyumunu sağlamayı, hukukun üstünlüğünü güçlendirmeyi amaçlayan "AB Kosova İçişleri Programı"nın başlatıldığı duyuruldu.

AB tarafından finanse edilen program, 40 ay sürecek; İtalya İçişleri Bakanlığınca, Fransa İçişleri Bakanlığı ve Belçika Federal Polisi ile işbirliği içinde uygulanacak.

Kosova, Aralık 2022'de AB'ye resmi üyelik başvurusu yapmıştı.