Son dönemde Körfez ülkeleri, İran'la ilişkilerinde yeni bir sayfa açmaya sıcak bakıyor. Aynı zamanda Körfezin en önemli kutuplardan biri olan Riyad gibi diğer başkentlerle de müzakereler sürüyor. Analistler, ABD Başkanı Joe Biden'ın göreve başlamasından bu yana Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkelerinin çatışma konusundaki tutumlarının değişikliğe uğradığını belirtti.

DİPLOMATİK ADIMLAR
İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Ali Bagheri'nin birkaç Körfez başkentine yaptığı ziyaret sonrasında, “Körfez ülkelerinin İran'la olan anlaşmazlığı aştığını ve aralarında iş birliğini geliştirmeye çalışacaklarını” söylemesi dikkatleri çekti.
Geçtiğimiz günlerde Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, "İran komşu bir ülke ve onunla seçkin ilişkilere sahip olmayı arzuluyoruz. İran'ın müreffeh bir ülke olmasını istiyoruz" açıklaması yapmıştı.

İRAN'IN HEDEFİ ABD YAPTIRIMLARINI ATLATMAK
İran’ın körfezle uzlaşmalarda asıl hedefi ekonomik ilişkilerini geliştirme yoluyla, kendisini uzun süredir boğan, kalkınma ve büyüme şansını engelleyen ABD yaptırımlarını atlatmayı başarmak.
Ancak aynı zamanda uzmanlar ve analistler, bu görüşmelerin hala Suudi Arabistan için İran'ın uzlaşı konusundaki ciddiyetini test etmek amacıyla keşif amaçlı görüşmeler olduğunu iddia ediyor. Yemen dosyası ve Husilerin İran'dan devam eden desteği, aralarında olası bir uzlaşma yolunda önemli bir engel teşkil ediyor.