Şarku’l Avsat’ın haberine göre, Kuzey Kore’nin bu eleştirileri, beş yıl içinde ilk nükleer testini hazırlayabileceği endişesiyle, Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol ile ABD Başkanı Joe Biden arasında, Kuzey Kore’yi caydırmak için gerekli görüldüğü takdirde daha fazla ABD silahı konuşlandırmak için yapılan yakın tarihli bir anlaşmanın ardından geldi.

Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı tarafından dün yapılan açıklamada, “Japonya ve Güney Kore bariz bir şekilde ortak askeri tatbikatlar düzenlerken, ABD, Asya tarzı bir NATO kurmak için tam teşekküllü bir hamle yapıyor” denildi.

Açıklamada ABD, Güney Kore ve Japonya kuvvetleri arasındaki son askeri tatbikatlara atıfta bulunuldu.

ABD ayrıca, dört yıldan fazla bir süredir ilk kez bir ABD uçak gemisinin katılımıyla Güney Kore kuvvetleriyle tatbikat düzenledi.

Bu yıl düzenli olarak füze denemeleri yapan Kuzey Kore, bu tür tatbikatların kendisini devirmeye yönelik bir savaş hazırlığı olduğuna dair iddiasını yineledi.

Bakanlığın açıklamasında, “Bu, ABD’nin diplomatik angajman ve önkoşulsuz diyalog retoriğinin ikiyüzlülüğünü kanıtlarken, aynı zamanda ABD’nin rejimimizi zorla devirme arzusunda bir değişiklik olmadığını bir kez daha ortaya koyuyor” ifadelerini kullandı.

Bakanlık Kuzey Kore’nin nükleer veya füze programlarına atıfta bulunmadı. Ancak ABD’nin düşmanlığı nedeniyle ülkenin savunmasını güçlendirmek zorunda kaldığının altını çizdi.

Açıklamada, “Bu gerçek, ABD’nin her türlü düşmanca eylemine karşı koymak ve daha büyük bir güç geliştirmek için elimizden gelen her şeyi yapmamız gerektiğini hissettiriyor” ifadeleri kullanıldı.

ABD, Kuzey Kore’nin nükleer silahlarından vazgeçmesi konusunda ısrar ediyor ve Kuzey Koreli yetkililerle konuyu görüşmek üzere herhangi bir zamanda, ön koşul olmaksızın görüşmeyi teklif ediyor. Kuzey Kore ise şu ana kadar bu teklifleri geri çevirdi.

Kuzey Kore’nin bu eleştirisi, Güney Kore Devlet Başkanı’nın İspanya’daki NATO zirvesine katılmak için ülkeden ayrılmasından önce geldi.

Güney Kore Ulusal Güvenlik Danışmanı geçen hafta yaptığı açıklamada, Güney Kore’nin NATO ile ortaklığını güçlendirmeyi ve daha büyük bir küresel güvenlik rolü oynamayı amaçladığını, buna ek olarak ittifakın Brüksel’deki karargahında bir heyet oluşturmayı planladığını söyledi.