Kolombiya'nın Risaralda'ya bağlı Dosquebradas ve Pereira kentlerinde, etkili olan yağışlar nedeniyle cadde ve sokaklarda çamur yığınları oluştu.

Kolombiya Ulusal Afet Risk Yönetimi Birimi, yağışın neden olduğu toprak kaymalarında şimdiye kadar 14 kişinin hayatını kaybettiğini, 35 kişinin yaralandığını belirtti.

Arama kurtarma çalışmalarına itfaiye ekiplerinin yanı sıra askerler de destek verirken, kayıp olan 1 kişiden henüz haber alınamadığı öğrenildi.

TAHLİYE ÇALIŞMALARI BAŞLATILDI

Pereira Belediye Başkanı Carlos Maya, afetten etkilenen bölgelerde halka yardım ulaştırmaya çalıştıklarını belirterek, tahliye çalışmalarının da devam ettiğini kaydetti.

Kasım 2021’de Narino eyaletinde şiddetli yağışlar heyelanda 11 kişi hayatını kaybetmiş, 10 kişi ise yaralanmıştı.

Kolombiya'nın güneybatısındaki Narino eyaletine bağlı Mallama kırsalında yoğun yağışlar heyelana yol açmıştı. Bölgeye çok sayıda arama-kurtarma ekibi sevk edilirken, çok sayıda konutun heyelanın etkisiyle yıkıldığı ifade edilmişti.

DAĞLIK BÖLGELERDEKİ EVLER RİSK ALTINDA

Kolombiya'da her yıl şiddeti yağışlar sonucu sel ve heyelanlarda çok sayıda insan hayatını kaybediyor, ciddi miktarda maddi hasar meydana geliyor.

Dağlık bölgelerde özellikle yağışlı mevsimlerde heyelan yaygın olarak görülüyor. Yamaçlarda inşa edilen evler, heyelan nedeniyle özellikle risk altında bulunuyor.