Kolombiya'da halk, ülkeyi 2022-2026 döneminde yönetecek cumhurbaşkanını belirlemek amacıyla yarın ikinci tur seçim için sandık başına gidecek.

Seçim yarışı, ilk turda yüzde 40,32 ile birinci olan Tarihsel Pakt koalisyonu adayı Gustavo Petro ile yüzde 28,17 ile ikinci olan Yolsuzlukla Mücadele İdarecileri Ligi adayı Rodolfo Hernandez arasında geçecek.

Başkentin eski Bogota Belediye Başkanı ve Senatör Petro, üçüncü kez aday olduğu seçimleri kazanması halinde Kolombiya tarihinde ilk kez solun iktidara gelmesini sağlayacak.

Analistler, anketlerde adayların birbirine oldukça yakın görünmesi nedeniyle sonucu kararsızların tayin edeceği görüşünde birleşiyor.

ADAYLAR NE VADEDİYOR?

Solcu aday 62 yaşındaki Petro, seçim kampanyası sürecinde yaptığı açıklamada, kazanmaları halinde ekonomik acil durum ilan edeceklerini belirtti.

Mevcut Cumhurbaşkanı Ivan Duque yönetiminde Venezuela ile bozulan ilişkilere değinen Petro, bu ülke ile diplomatik ve ticari sorunların hızlıca çözüleceği sözünü verdi.

77 yaşındaki Hernandez, sistem karşıtı söylemleriyle öne çıktığı seçim kampanyasında, politikacıların neden olduğu masrafları azaltma sözü verdi.

Kolombiya'nın bazı ülkelerdeki elçilik binalarını masraflı olduğu gerekçesiyle kapatacağını vurgulayan Hernandez, Venezuela ile ilişkilerin yeniden rayına oturtulması için gerekeni yapacaklarını kaydetti.

ANKETLER BAŞA BAŞ GÖSTERİYOR

Invamer araştırma şirketine göre Hernandez yüzde 48,2, Petro yüzde 47,2, Büyük Medya İttifakı'nın yaptığı ankete göre Petro yüzde 48,1, Hernandez ise yüzde 46,8 desteğe sahip.

Guarumo ve EcoAnalitica araştırma şirketinin anketinde Hernandez yüzde 48,2, Petro yüzde 46,5, Yanhass anketinde Hernandez yüzde 45, Petro yüzde 35, La Silla Vacia anketinde Hernandez yüzde 46,5, Petro yüzde 47,2 oy oranına sahip görünüyor.

Ulusal Danışma Merkezi isimli şirketin araştırmasında ise Hernandez'e destek yüzde 41, Petro'ya yüzde 39 olarak ölçüldü.