Kolombiya'da halk, cumhurbaşkanını belirlemek amacıyla yarın birinci tur seçimi için sandık başında olacak. Kolombiya'da etkili olan İsrail lobisinin seçim sonuçlarındaki etkisi ise kamuoyu tarafından merak ediliyor.

Kolombiya'da Rosario Üniversitesinde Uluslararası İlişkiler Uzmanı ve Analist Prof. Dr. Mauricio Jaramillo Jassir, seçimlere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Jaramillo, favori 4 adayın da ABD ile ilişkilerin daha da güçlendirilmesi konusunda hemfikir olduğunu söyledi.

FİLİSTİNDEN UZAKLAŞACAK

Sağcı aday Gutierrez'in seçilmesi halinde Kolombiya'nın Filistin'den uzaklaşacağını savunan Jaramillo, "Eğer kazanırsa, Kolombiya'nın İsrail'le dayanışması artarak devam edecek. Petro kazanırsa, Kolombiya'nın Filistin politikası değişir. Petro, muhalefet olarak uzun yıllardır Kolombiya'nın Filistin'e karşı daha onurlu bir tavır alması konusunda ısrarcı oldu." diye konuştu.

"EKONOMİ GELİŞMELİ VE ÜLKENİN VERİMLİLİĞİ ARTMALIDIR"

Kolombiya Salle Üniversitesinden ekonomi alanında Prof. Dr. David Andres Duarte Hernandez de genç seçmenin sandığa gitmesi durumunda ülkenin istikametinde değişiklik olmasının büyük bir olasılık olduğuna işaret etti.

Uluslararası kuruluşların ülkede ekonominin iyi gitmemesi durumunda olumsuz değerlendirme yapacağına dikkati çeken Duarte, "İki seçenek var. Aynı yönetim yapısı devam ederse, kaynak yönetiminde vizyon değişmeyecek. Fakat değişim olursa, kaynak yönetiminin nasıl gerçekleşeceğini görmek gerekecek. Ekonomi, gelişmeli ve ülkenin verimliliği artmalıdır." değerlendirmesinde bulundu.