KKTC’deki genel seçimin kesin sonuçları Resmi Gazete’de ilan edildi.

Yayımlanan kesin sonuçlara göre, yüzde 5 barajını geçen partilerin Ulusal Birlik Partisi (UBP), Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), Demokrat Parti (DP), Halkın Partisi (HP) ve Yeniden Doğuş Partisi (YDP) olduğu belli olurken, böylece daha önce milletvekili seçildiği açıklanan 50 ismin vekilliği de kesinleşmiş oldu.

Cumhuriyet Meclisinin yeni milletvekillerinin, 31 Ocak’ta düzenlenecek törenle mazbatalarını alacakları bildirildi.

Meclis, seçim sonuçlarının Resmi Gazete'de yayımlandığı bugünden sonraki 10'uncu gün olan 7 Şubat'ta toplanacak ve milletvekillerinin yemin etmesiyle beraber görevine başlayacak.

MECLİSİN EN YAŞLI ÜYESİ BAŞKANLIK EDECEK

Cumhuriyet Meclisi İç Tüzüğünce ilk toplantıya, meclisin en yaşlı üyesi olan UBP Milletvekili Ünal Üstel başkanlık yapacak.

Üstel, yasama döneminin birinci birleşiminin ilk oturumundan başlayarak Cumhuriyet Meclisi Başkanı seçilinceye kadar Geçici Başkanlık görevine devam edecek.

En genç 2 milletvekili de divan katipleri seçilinceye kadar geçici katiplik görevini yürütecek.

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın, hükümet kurma görevini Mecliste yapılacak yemin töreninin ardından UBP Genel Başkanı ve Başbakan Faiz Sucuoğlu'na vermesi bekleniyor.

SEÇİM SONUÇLARI

KKTC Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) 23 Ocak’ta yapılan seçim için açıkladığı resmi olmayan sonuçlara göre, UBP yüzde 39,54 ile seçimi ilk sırada bitirmişti.

CTP yüzde 32,4, DP yüzde 7,41, YDP yüzde 6,39, HP yüzde 6,68 oy almıştı. Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP), Toplumcu Kurtuluş Partisi Yeni Güçler (TKP-YG) ve Bağımsızlık Yolu (BY) yüzde 5 seçim barajını aşamamıştı.

Bu sonuçlara göre, 50 kişilik Cumhuriyet Meclisinde UBP 24, CTP 18, DP 3, HP 3, YDP 2 sandalye elde etti. En son 7 Ocak 2018'de gerçekleştirilen genel seçimde, UBP 21, CTP 12, HP 9, TDP 3, DP 3, YDP 2 milletvekili çıkarmıştı.

KKTC’NİN YENİ MİLLETVEKİLLERİ

Lefkoşa’da UBP'den Faiz Sucuoğlu, Ahmet Şavaşan, Alişan Şan, Hasan Taçoy, Olgun Amcaoğlu, Sadık Gardiyanoğlu ve Zorlu Töre CTP'den Tufan Erhürman, Devrim Barçın, Doğuş Derya, Filiz Besim, Sıla Usar İncirli ve Ürün Solyalı, HP'den Kudret Özersay, DP'den Hasan Tosunoğlu, YDP'den Talip Atalay meclise girdi.

Gazimağusa'da UBP'den Dursun Oğuz, Sunat Atun, Oğuzhan Hasipoğlu, Hakan Dinçyürek, Resmiye Eroğlu Canaltay ve Hüseyin Çavuş, CTP'den Asım Akansoy, Teberrüken Uluçay, Erkut Şahali, Şifa Çolakoğlu, DP'den Fikri Ataoğlu, HP'den Ayşegül Baybars, YDP'den Erhan Arıklı milletvekili seçildi.

Girne'de UBP'den Kutlu Evren, İzlem Gürçağ Altuğra, Hasan Küçük, Ünal Üstel, Özdemir Berova, CTP'den Ongun Talat, Fikri Toros, Fazilet Özdenefe, Ceyhun Birinci, HP'den Jale Refik Rogers, DP'den Serhat Akpınar seçilen milletvekilleri oldu.

Güzelyurt’ta UBP'den Ali Pilli, Ziya Öztürkler, CTP'den Armağan Candan milletvekili seçildi.

İskele’de milletvekilleri UBP'den Nazım Çavuşoğlu, Yasemi Öztürk, Emrah Yeşilırmak, CTP'den Biray Hamzaoğulları ve Fide Kürşat oldu.

Lefke’de ise UBP'den Fırtına Karanfil ile CTP'den Salahi Şahiner meclise girdi.