Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC), Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Faiz Sucuoğlu hükümet kurma çalışmalarına devam ediyor.

Sucuoğlu başkanlığındaki UBP heyeti, Cumhuriyetçi Türk Partisi'ni (CTP) ziyaret etti.

Görüşme sonrası açıklamalarda bulunan Sucuoğlu, samimi bir ortamda yapılan görüşmede özellikle ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durumu etraflıca konuşma fırsatı bulduklarını ifade etti.

Sucuoğlu, UBP'nin fikirlerini içeren yazılı metni de CTP'ye sunduklarını ve bunun parti tarafından değerlendirileceğini bildirerek, bu değerlendirmenin ardından gerekirse CTP ile yeniden bir araya gelinebileceğini belirtti.

Ülkede en önemli konunun ekonomik krizden çıkış yolunun bulunması olduğunu ifade eden Sucuoğlu, iki büyük partinin bu anlamda birlikte hareketinin ülkeye fayda getireceğine yönelik inancını dile getirdi.

Sucuoğlu, iki partinin iç politikada çok büyük ayrılıkları olmadığını görmenin sevindirici olduğunu söyleyerek, şu an için ekonomi ve ekonomik kaygıların dış politikadaki tutumdan daha çok önceliğe sahip olması gerektiğini vurguladı.

Sucuoğlu, daha önce Cumhuriyet Meclisinde temsil edilen Yeniden Doğuş Partisi (DP), Demokrat Parti (DP) ve Halkın Partisi'ni (HP) ziyaret etmişti.

Meclisteki tüm partilerle ilk tur görüşmelerini tamamlayan Sucuoğlu'nun bu partileri yeniden ziyaret etmesi bekleniyor.

İLK ZİYARET YDP'YE

KKTC Başbakanı ve UBP Genel Başkanı Sucuoğlu, yeni hükümeti oluşturmak adına ilk ziyaretini Yeniden Doğuş Partisine (YDP) yapmıştı.

Görüşmenin ardından konuşan Sucuoğlu, YDP ile ilk görüşmenin çok olumlu bir havada geçtiğini ifade ederek, "Önümüzdeki hafta hükümeti kurmayı hedefliyoruz. Genel anlamda kendilerinin (YDP) ve partimizin görüşleri dinlendi. Önümüzdeki 5 yıllık süre içerisinde başlıklar halinde neler murat ettiğimizi, ülke ekonomisinin durumunu değerlendirdik." söyleminde bulunmuştu.

Sucuoğlu, erken seçimin Mecliste yaşanan sayı sorunu nedeniyle yapıldığını vurgulayarak, nisap sorunu yaşanmayacak bir süreci başlatmak istediklerini belirtmiş.

YDP ile görüşmelerin değerlendirileceğini belirten Sucuoğlu, en kısa sürede yeniden bir araya gelineceğini bildirmişti.

YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı da Sucuoğlu başkanlığındaki UBP heyeti ile yararlı bir görüşme yaptıklarını ifade ederek, iki partinin de hassasiyetlerini dile getirdiğini belirtmişti.

"Kurulacak olan hükümet hem sayısal olarak yeterli olmalı hem de uyum içinde çalışmalı." diyen Arıklı, reformlar yapılabilmesi için güçlü bir hükümetin kurulmasında büyük fayda olacağının altını çizmişti.

İKİNCİ ZİYARET DP'YE

Sucuoğlu başkanlığındaki heyet, ikinci ziyaretini Demokrat Partiye (DP) yaptı. Görüşme sonrası açıklamalarda bulunan Sucuoğlu, DP heyeti ile hükümete dair karşılıklı görüşlerini sunduklarını belirterek, sunulan görüşlerin değerlendirilmesinin ardından cuma ve cumartesi günü tekrardan bir görüşme yapılmasına karar verdiklerini bildirmişti.

Toplantının "oldukça olumlu" geçtiğini belirten Sucuoğlu, gelecek 5 yıllık sürede istikrarlı bir hükümetin olması için iyi niyet ve güvenin olması gerektiğini vurgulamıştı.

Sucuoğlu, bu haftaki görüşme ve değerlendirmelerin ardından, hafta başı UBP Parti Meclisi'ne bilgi vereceklerini, ardından gelecek hafta içerisinde hükümeti kurmayı planladıklarını belirtmişti.

DP Genel Başkanı Fikri Ataoğlu ise toplantının samimi geçtiğini ve birbirlerine sundukları çalışmaların örtüşür durumda olduğunu ifade etmişti.

Ataoğlu, amaçlarının, vatandaşların beklentilerine cevap verebilme, seçim manifestolarında sunulan plan ve projeleri hayata geçirebilme ve uzun süreli hükümetlerin oluşması olduğunu bildirmişti.

SEÇİM SONUÇLARI

UBP, KKTC'de 23 Ocak'ta yapılan erken genel seçimi yüzde 39,54 ile ilk sırada bitirmişti.

CTP yüzde 32,4, DP yüzde 7,41, YDP yüzde 6,39, HP yüzde 6,68 oy almıştı. Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP), Toplumcu Kurtuluş Partisi Yeni Güçler (TKP-YG) ve Bağımsızlık Yolu (BY) yüzde 5 seçim barajını aşamamıştı.

Bu sonuçlara göre, 50 kişilik Cumhuriyet Meclisinde UBP 24, CTP 18, DP 3, HP 3, YDP 2 sandalye elde etti. En son 7 Ocak 2018'de gerçekleştirilen genel seçimde, UBP 21, CTP 12, HP 9, TDP 3, DP 3, YDP 2 milletvekili çıkarmıştı.