Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın hükümeti kurması için görevlendirdiği Başbakan ve Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Sucuoğlu hükümet kurma çalışmalarına dair açıklamada bulundu.

Türk Ajansı Kıbrıs’ta (TAK) yer alan habere göre, Sucuoğlu, hükümet kurma çalışmalarında sona gelindiğini ve büyük ihtimalle bugün koalisyon hükümetinin belli olacağını ifade etti.

Sucuoğlu, "UBP-Demokrat Parti (DP)-Yeniden Doğuş Partisi (YDP)" veya "UBP-Halkın Partisi (HP)" koalisyonları ihtimallerinin sorulması üzerine, gerekli değerlendirmelerin ve görüşmelerin devam ettiğini anımsattı.

Çalışmaların bugün sonuçlanacağını bildiren Faiz Sucuoğlu, yarın UBP Merkez Yürütme Kurulu ile Parti Meclisinin bilgilendirileceğini belirtti.

Sucuoğlu, 21 Şubat Pazartesi günü de yeni Bakanlar Kurulu’nun Cumhurbaşkanı'na sunularak Cumhuriyet Meclisinin bilgilendirilmesinin planlandığını ifade etti.

"20 ŞUBAT'A KADAR SONUCA VARACAĞIZ"

Bayrak Radyo Televizyonu'nda (BRT) dün katıldığı bir programda konuşan Başbakan Sucuoğlu, hükümet kurma çalışmaları dahilinde partilerle yaptıkları görüşmelerin devam ettiğini bildirirken, Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), Demokrat Parti (DP) ve Halkın Sesi Partisi’nden (HP) cevap beklediklerini belirtti.

Zor bir Meclis aritmetiğinin bulunduğu ortada diyen Sucuoğlu, “Ortak bir noktada buluşacaksak belli fedakarlıkların yapılması lazım.” ifadesini kullanarak, halkın karşısına iyi bir hükümet formülüyle çıkmak istediklerini belirtti.

Cumhurbaşkanı’ndan hükümeti kurmak için aldıkları görevin 9. gününde bulunduklarını belirten Faiz Sucuoğlu, 20 Şubat'a kadar olumlu veya olumsuz bir sonuca varacaklarını, aksi takdirde 21 Şubat'ta görevi Cumhurbaşkanı Tatar’a iade edeceğini vurguladı.

KOALİSYON GÖRÜŞMELERİ

Sucuoğlu, HP ile görüştüklerini, CTP’den ise yazılı bir cevap gönderdiklerini bildirerek, hem UBO-DP-YDP hem de UBP-HP koalisyonu üzerinde çalıştıklarını ifade etti.

Seçim sonuçlarıyla ortaya zor bir Meclis aritmetiğinin çıktığını belirten Sucuoğlu, 30 yahut 42 milletvekili ile koalisyon kurma çabası içerisinde olduklarını lakin sürecin zor olduğunu ve tüm seçeneklerin değerlendirildiğini söyledi.

Sucuoğlu, ülkenin hizmet beklediğini ve büyük sıkıntılar olduğunu ifade ederek, kısa sürede sonuca varma dileğinde bulundu.

SEÇİM SONUÇLARI

UBP, KKTC'de 23 Ocak'ta yapılan erken genel seçimi yüzde 39,54 ile ilk sırada bitirirken, CTP yüzde 32,4, DP yüzde 7,41, YDP yüzde 6,39, HP yüzde 6,68 oy almıştı.

Bu sonuçlara göre, 50 kişilik Cumhuriyet Meclisinde UBP 24, CTP 18, DP 3, HP 3, YDP 2 sandalye elde etti.