LEFKOŞA (AA) - Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, 'Türkiye ile pozisyonumuz tam bir uyum içindedir. Egemen eşitliğe dayalı, Kıbrıs'taki iki devletin yan yana iş birliğini savunan bir pozisyon ile bu toplantıya (5+1 gayrıresmi Kıbrıs konferansı) gideceğiz.' dedi.

Cumhurbaşkanı Tatar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile KKTC Cumhurbaşkanlığında ortak basın toplantısı düzenledi.

Çavuşoğlu ile öğle saatlerinde baş başa görüştüklerini ve sonrasında heyetler arası toplantının yapıldığının kaydeden Tatar, burada yapılan değerlendirmelerde Türkiye ile Kıbrıs konusu bağlamında tam bir uyum içinde çalışmaları sürdürdüklerinin altını çizdi.

Tatar, hem Kıbrıs hem de bölgede barış, istikrar ve iş birliğinin sürdürülmesi için çalışmalar geliştirdiklerini ifade etti.

Mart ayının ilk haftalarında Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde düzenlenecek, garantör ülkelerin de katılacağı Kıbrıs konulu 5+1 gayrıresmi konferans için çalışmalarını sürdürdüklerini vurgulayan Tatar, 'Önemli olan, Kıbrıs'ta son 50 yıldır yan yana yaşayan ve her iki halkın da kendi devleti çatısı altında yaptığı çalışmaların, siyasi kazanımların devam ettirilmesi noktasında bir anlayışın geliştirilmesidir. Önemli olan Kıbrıs'ta huzur ve istikrarın sürebilmesi için, bölgedeki hak ve çıkarların, bir anlaşma durumunda herkesin kazanabileceği gerçekliliğinin net bir şekilde sürdürülebilmesidir.' dedi.

Tatar, Türkiye'nin hem ana vatan hem Kıbrıs'ın garantörü hem de Doğu Akdeniz'deki en uzun kıyı şeridine sahip olan ülke olduğunu ve Doğu Akdeniz'in en güçlü ülkesi olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Tatar, 'Türkiye'yi, böylesine önemli bir toplantının arifesinde yanımızda hissetmek, Türkiye'nin bizimle yüzde 100 fikir birliği içinde olması bize güç katmaktadır.' dedi.

Tatar, KKTC'de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakalarda da son dönemde artışlar yaşandığını ve bu konunun da görüşmelerde gündeme geldiğini söyledi.

Tatar, 'Şu ana kadar Türkiye'den KKTC'ye 40 bin doz aşı gelmiştir. Bakan Çavuşoğlu'nun verdiği bilgiye göre, Türkiye'ye 6,5 milyon aşı gelmiştir, belli bir süre sonra bu aşılardan KKTC'ye de bir pay aktarılacaktır.' dedi.

Türkiye'nin her dönemde KKTC'nin yanında olduğunu vurgulayan Tatar, ana vatan Türkiye'nin Kıbrıs Türk halkının bu topraklardaki varlığını, güvenlik ve huzur içerisinde sürdürebilmesi için her türlüğü ağırlığı ortaya koyduğunu ve bunu sürdüreceğini ifade etti.

- 'Türkiye ile pozisyonumuz tam bir uyum içindedir'

Tatar, Rum kesimi ve Yunanistan'ın Kıbrıs meselesinin çözümü için federasyon modelinde ısrar etmesi halinde nasıl bir politika izleyecekleri yönündeki soruyu ise şöyle yanıtladı:

'Türkiye ile pozisyonumuz tam bir uyum içindedir. Egemen eşitliğe dayalı, Kıbrıs'taki iki devletin yan yana iş birliğini savunan bir pozisyon ile bu toplantıya gideceğiz. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile yaptığım görüşmede de ben bunu ifade etti. Ben bunu söyleye söyleye seçimi kazandım. Dünyanın da eğer demokrasiye saygıları varsa, bizim halkımız adına orada söyleyeceklerimizi mutlaka dikkate alacaktır. Sayın Guterres de bir bakıma 'bunu toplantıda söyleminiz için sizi davet ediyorum' dedi. Benim bir yetkim var, BM'nin yıllar öncesinde aldığı (federasyon çözüm modeli) bir karar var, bunun netice vermediğini Guterres'e ifade ettim. Crans Montana'yı da Annan Planı'nı da yaşadık.'

Rum tarafının, ne yönetimi ne de zenginliği Kıbrıs Türk tarafıyla paylaşmak istediğinin altını çizen Tatar, egemenliği alma noktasında büyük sıkıntılar yaşadıklarını, yarım asırdır süren görülmelerde bütün fırsatların tükendiğini söyledi.

Tatar, 'Gelinen aşamada 'Kıbrıs Cumhuriyeti'nin güya Ada'nın tek temsilcisi gibi tanınıyor olması hukuki temelden yoksundur. Rumların Annan Planı'na 'hayır' demelerine rağmen Avrupa Birliğine (AB) tek taraflı olarak, hukuktan yoksun bir şekilde alınmaları bizim mücadelemize güç katmıştır. Bütün bunlar bizim egemen eşitliğe dayalı iki devlet modelimizin altyapısını oluşturmaktadır. Başka alternatif de yok. Alternatif, eğer başaramazsak KKTC'nin güçlendirilmesidir. Bu anlamda da Türk hükümetine ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a çok teşekkür ediyorum.' dedi.

Müzakereden kaçmayacaklarının altını çizen Tatar, söylediklerinin arkasında olduklarını ve federasyon modelini konuşmayacaklarını vurguladı.

(Bitti)